MAGHIARII DIN ROMÂNIA ȘI CENTENARUL MARII UNIRI

Distribuie pe:

În pleiada manifestărilor sărbătoririi Centenarului Marii Uniri a României remarcăm și „aportul" Partidului Popular al Maghiarilor din Ardeal. În cursul acestor zile, am primit pe pagina de socializare o petiție din partea PPMA. Textul este editat în limba maghiară. Să-i urmărim traducerea conținutului, sub titlul „Să apărăm independența învățământului medical și farmaceutic".

Petiție

Prin contopirea Universității de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș (UMF TGM) cu Universitatea de învățământ în limba română Petru Maior, se amenință lichidarea învățământului medico-farmaceutic maghiar ardelean.

Noi, cetățeni contribuabili ai României protestăm față de atitudinea naționalistă, antimaghiară a conducerii UMF TGM prin intenția care vizează atrofierea învățământului maghiar medico-farmaceutic și, mai nou, tendința de încercare, ca și mai demult, a Universității clujene Bolyai care s-a unificat prin constrângere, cu Universitatea românească Babeș, după cum ne exemplifică memoria (1959).

Protestăm față de această perioadă care ne amintește de ideologia naționalist-comunistă și metodele sale, fără a fi întrebați maghiarii din România, care se desfășoară, sub masca legalității, dar în realitate, prin discriminare și încălcarea profundă a legii, împotriva îndeplinirii unificării universitare, care, ar pecetlui definitiv înfăptuirea învățământului medico-farmaceutic maghiar UMF TGM și destinul învățământului în limba maternă, frecvent ciobit.

Facem apel la autoritățile statului român să respecte drepturile comunității maghiare pentru învățământ, independent în limba maternă, de la grădiniță la universitate și a nu permite asimilarea instituțională a UMF TGM.

Ungurii, în luna februarie 1990 au demonstrat pașnic la Târgu-Mureș, cu câte o lumânare și o biblie, în spiritului dreptului fundamental de a solicita furnizarea deplină a educației în limba maternă.

În plus, solicităm restaurarea instituțională a pregătirii independente a medicilor și farmaciștilor maghiari la Târgu-Mureș.

Târgu-Mureș, 10 mai 2018

Personal, am semnat până în prezent foarte multe petiții. Această petiție însă, n-o voi semna, deoarece nu are nicio susținere logică, morală, economică, socială. Este doar o găselniță a extremismului maghiar care se mai agită, odată în plus, pentru a da satisfacții membrilor și simpatizanților săi. Ceea ce va trebui să înțeleagă (dez)onorabilii lideri ai acestui partid este că niciodată nu vor înfăptui pe pământul Daciei o „Mică Ungarie" sau o „Ungarie Largă". La urma-urmei, Ungaria, tot pe pământul Daciei s-a format. Le este suficient.

În același timp, am primit pe adresa personală de mail o invitație din partea dr. Adam Valerian, cu următorul conținut: „O SĂPTĂMÂNĂ DE RUGĂCIUNI ÎN LIMBA ROMÂNĂ ȘI MAGHIARĂ PENTRU DREPTURI EGALE ÎN UMF TG.-MUREȘ". Nu voi onora nici această invitație, fiindcă nu are nicio motivație. Pe de altă parte, la rugăciuni se pricep cel mai bine preoții. Dacă eu uneori invoc forța divină spre a-mi fi de ajutor în vreo problemă, o fac în nume personal, pentru interes personal. Dar trebuie să se aibă în vedere unele aspecte, de vreme ce comunitatea maghiară este frământată de separarea învățământului medical în limba maghiară. Conform Jurământului lui Hipocrate pe care studenții îl depun cu mult entuziasm la absolvire, își asumă responsabilități față de bolnavi, fără a ține cont de naționalitatea sa, averea sa, poziția socială pe care o deține și încă multe altele. Medicul are obligația de a fi apt de o bună comunicare cu pacienții în limba română, pe teritoriul României. Dacă un medic etnic maghiar nu este capabil să comunice în limba română, se poate orienta, în bune condiții, să cultive cartofi în județul Harghita. Dar cine este acest dr. Adam Valerian? Pentru a ne forma imaginea personajului, să urmărim un articol apărut în ziarul „Târgumureșeanul" din 1 septembrie 2011:

Cine ești dumneata, Adam Valerian?

„Apel către Adam Valerian, protestatarul cu umbrelă: vă rugăm să ne transmiteți situația școlară pentru a demonta zvonurile care circulă la adresa Dumneavoastră".

Am primit la redacția tirgumureseanul.ro -tirgumureseanul@gmail.com mai multe informații conform cărora Adam Valerian, Liderul Asociației Maghiare pentru Pregătirea Medicală și Farmaceutică din România, a fost un student indisciplinat, cu rezultate foarte proaste la învățătură, care nu și-a terminat studiile, nefiind la această oră nici student la UMF, nici absolvent de Universitate cu licență de medic, ci doar un simplu absolvent de liceu cu bacalaureat. După câte se afirmă în informațiile primate, Adam Valerian s-a transferat la UMF Târgu-Mureș de la universitatea Semmelweis din Budapesta, pe care a trebuit să o părăsească din cauza rezultatelor catastrofale pe care le-a avut. „Este o persoană incapabilă să-și dea examenul de endocrinologie, de licență. Adam Valerian are o idee fixă că el poate rezolva situația învățământului de limbă maghiară. El nu reprezintă nici UMF, nici asociația studenților maghiari. N-am nevoie de Adam Valerian nici eu și nici facultatea. Adam Valerian nu este studentul UMF, este pur și simplu o persoană care ar trebui întrebată când își va definitiva studiile", a spus prorectorul UMF Târgu-Mureș - profesor doctor Ors Nagy în 2008. „Nu este nici exponentul studenților maghiari și nici al celor români din UMF, cu toate că într-un document vorbește de Liga studenților româno-maghiari, ligă care nu există. Chiar studenții de la secția maghiară, s-au arătat mâhniți de felul cum se comportă acest Adam Valerian și ei îl neagă, nu-l recunosc drept coleg al lor și nu-i recunosc acțiunile", a declarat la fel, în 2008 rectorul UMF, Constantin Copotoiu, care a subliniat că în Universitate nu se face niciun fel de politică.

„A repetat, ani de-a rândul, iar examenele le-a trecut din mila unor profesori ca Brassai Attila, implorând, cu nesimțire, în repetate rânduri, faptul că este ceangău și trebuie sprijinit. Privind totul ca o afacere, i-a implicat pe studenți și în simulacrul de referendum pentru autonomia „Ținutului Secuiesc", regizat de Consiliul Național Secuiesc, pentru ca, apoi, să dea cu bâta în baltă în fața organizatorilor, cerându-le bani pentru semnăturile strânse. Mai mult, s-a plimbat perioade mari de timp prin Ungaria, recomandându-se, mincinos, ca reprezentant al U.M.F. și angajând instituția în tot felul de programe și proiecte, fără ca rectorul sau alte persoane din conducere să aibă cunoștință despre așa ceva. Repercusiunile asupra imaginii universității au fost și pot fi destul de grave pe anumite segmente, nu odată fiind create situații penibile, atât pentru universitatea din Târgu-Mureș, cât și pentru cele din Debrecen și Budapesta, întrucât renumiți profesori ungari au fost puși pe drumuri, pentru a participa la conferințe sau a susține cursuri despre care nu știa decât Adam Valerian!!! - ( Elocvent este episodul în care 56 de profesori de la Universitățile de Medicină și Farmacie din Debrecen, Szeged, Pecs, (Ungaria) și Universitatea Semmelweis din Budapesta au fost invitați de Adam Valerian pentru a ține cursuri la diferite catedre ale Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu-Mureș - secția maghiară, iar conducerea UMF nu știa nimic despre acest lucru!!!). Dacă Moliére ar fi cunoscut povestea lui Adam Valerian, cu siguranță celebra sa comedie s-ar fi numit „Doctorul închipuit"! - Dr. Ladislau Balint" preluare din cotidianul Cuvântul Liber - August 2011.

Noi nu credem aceste afirmații și de aceea, în acest context, extrem de tulbure, îl invităm pe domnul Adam Valerian să își prezinte public actele de studiu pentru a clarifica situația"

Foto 1 - Szucher Ervin: Adam Valerian

Foto 2 - Tîrgumureșeanul: UMF Târgu-Mureș

Sursa: Google

Lasă un comentariu