Decât codaș în Parlament, mai bine fruntaș în atelier - Peste 500.000 de euro pentru școlile de arte și meserii…

Distribuie pe:

…Este suma ce va fi investită, până la finele anului, pentru dotarea cu echipamente de ultimă generație a școlilor profesionale, în vederea revitalizării învățământului de profil, cunoscută fiind bogata și îndelungata tradiție a școlilor de arte și meserii din Târgu-Mureș.

Anunțul a fost făcut de primarul municipiului, dr. Dorin Florea, cu ocazia deschiderii ediției din acest an a Târgului de Arte și Meserii din Cetate, eveniment subsumat „Zilelor Târgumureșene". Edilul a anunțat că municipalitatea a început (pe cont propriu) dotările atelierelor, o școală de mecanică dispunând de cele mai recente tehnologii în domeniu, o altă unitate de învățământ urmând să beneficieze, în curând, de mașini cu comandă numerică și utilaje pentru sudură - Liceul „Gheorghe Șincai" și spațiile de la fostul Liceu de Chimie, altă investiție fiind în pregătire pentru Liceul „Electromureș", suma totală ridicându-se la aproximativ o jumătate de milion de euro. De asemenea, au fost depuse proiecte pentru accesarea de fonduri europene.

Primarul a reiterat ideea că municipalitatea este hotărâră să transforme Târgu-Mureșul într-un centru de pregătirea meseriașilor la nivel regional, orașul dispunând de școli și internate gata oricând să răspundă cererii de calificare a forței de muncă la nivel zonal. Dosarul pentru reînființarea învățământului de arte și meserii a fost înaintat, până în prezent, la trei ministere, neinteresate, din păcate, de acest subiect (și de educație, în general), ocupate cum sunt cu scandalurile politice.

„Încăpățânarea" primarului de a revigora o veche tradiție în sistemul de educație târgumureșean nu ține de ieri, de alaltăieri: încă în vara anului 2014, o primă rundă de consultări cu directorii gimnaziilor din oraș a avut loc la Grupul Școlar „Constantin Brâncuși", Dorin Florea susținând ideea că școlile de arte și meserii nu trebuie să constituie un refugiu pentru cei care au ratat admiterea la o facultate, întrucât, practicată cu pricepere și pasiune, o meserie poate fi mult mai apreciată și mai utilă decât afișarea ostentativă a unei diplome de studii superioare.

„Târgu-Mureș - spunea, încă acum patru ani, Dorin Florea - poate deveni astfel un loc dorit si apreciat, încât armonia și generozitatea noastră să fie repere pentru ceea ce înseamnă respectul pentru valori și modul în care este tratat bunul cel mai de preț: viitorul copiilor noștri. Ne bazăm pe profesionalismul dascălilor, pe discernământul și spiritul de responsabilitate al părinților în a-și orienta copiii către forma de învățământ pentru care au aptitudini și, nu în ultimul rând, pe implicarea mediului de afaceri mureșean pentru că școlile de arte și meserii pot deveni veritabile pepiniere din rândul cărora își vor recruta forța de muncă bine pregătită și calificată".

Asemenea reuniuni cu profesori și reprezentanți ai agenților economici au mai avut loc, periodic, în anii ce au urmat. Între timp, trei tipuri de chestionare - adresate elevilor, părinților și agenților economici au fost întocmite de specialiști din cadrul municipalității, în colaborare cu reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean și cu dascăli cu îndelungată și solidă experiență în materie. Chestionarele au fost distribuite celor interesați, pe baza prelucrării datelor fiind stabilite demersurile întreprinse, apoi, „pas cu pas".

…Iată că rezultatele încep să apară, dovadă fiind interesul de care s-a bucurat recentul târg de arte și meserii, vizitat de sute de elevi și părinți, care încep, probabil, să înțeleagă că… decât codaș în Parlament, mai bine fruntaș în fabrică…

Menționăm că, anul trecut, Liceul Tehnologic „Ion Vlasiu" a organizat un moment festiv, dedicat împlinirii a 125 de ani de la înființarea primei școli de arte și meserii din Târgu-Mureș.

 

Lasă un comentariu