SCURT ISTORIC AL BISERICII DIN BOZED

Distribuie pe:

Biserica de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli" este un monument istoric de secol XVIII care se leagă de tradiție, fiind construită în anul 1790.

De-a lungul anilor „Biserica Ortodoxă Română cu hramul „Sfinții Arhangheli" din satul Bozed, comuna Ceuașu de Câmpie, a suferit mai multe transformări: între anii 1974-1976, prin grija preotului stavrofor Teodor Crișan, biserica se restaurează, se consolidează și se repară din temelii. În anul 2008, prin grija și contribuția enoriașilor și a unor sponsori s-a reparat clopotnița, iar în anul 2014 aceasta să fie recondiționată în totalitate.

Biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli" a fost sfințită la 30 mai 1976, de P.S. Emilian Birdaș, Episcop al Episcopiei Române Ortodoxe de Alba Iulia fiind înconjurat de P.C. David Lazăr - Protopop și alți preoți din parohiile vecine.

De-a lungul anilor, de când dăinuie această biserică, altarul ei a fost slujit de un număr de 13 preoți, în prezent, din anul 2002, slujește preotul Daniel Ioan Hancu. Din anul 1900 și până în prezent au cântat la strană un număr de 10 cântăreți, iar Augustin Mera și Lazăr Graur sunt și în prezent cântăreți la strană.

Mai amintim că cei mai cunoscuți epitropi sunt Adam Conțiu, Ioan Conțiu, Ioan Ilieș, Constantin Negrea și Avram Plean.

Lasă un comentariu