LA TÂRNĂVENI, CONCURSUL JUDEȚEAN „EVALUAREA INTERDISCIPLINARĂ" A ELEVILOR ȘCOLILOR PRIMARE, PRIN INTERMEDIUL ORIENTĂRII TURISTICO-ECOLOGICE, EDIȚIA A IX-A

Distribuie pe:

Sâmbătă, 26 mai anul curent, începând cu ora 10, în parcul din spatele Casei de Cultură „Mihai Eminescu", frumos amenajat și corespunzător mobilat de către Primăria orașului, a avut loc o interesantă, poate cea mai interesantă și frumoasă acțiune din ultimii ani: concurs privind evaluarea interdisciplinară a elevilor școlilor primare din arealul municipiului Târnăveni, și nu numai, la care au participat:

• Elevii Școlii primare „DECEBAL" Bobohalma, însoțiți și conduși de profesoarele învăță-toare Deteșan Mirela și Lupean Daniela;

• Elevii Școlii Gimnaziale „FOGOROSI SAMUEL" Gănești, împreună cu profesoarele învățătoare Tatiana Manuela și Chețan Olga;

• Elevii Școlii primare din Laslăul Mic, supravegheați de profesoara Keszeg Tunde.

Acțiunea a fost organizată și condusă „da capo al fine" de către inimoasa, neobosita și harnica profesoară-învățătoare MIRELA DETEȘAN, cu sprijinul și ajutorul profesoarelor școlilor din clasele primare: Gănești, Laslăul Mic și Bobohalma.

Pe copacii din zona parcului din spatele Casei de Cultură, readus la viață, au fost puse bilețele cu numele elevilor participanți la concurs și trei întrebări la nivelul de cunoștințe, cultură și pregătire generală ale acestora. Participanții la concurs au trebuit să-și caute copacii cu numele și prenumele lor și cele trei întrebări la care trebuiau să răspundă în scris. Forfota copiilor și frumusețea momentului au fost de nedescris. După corectarea și evaluarea răspunsurilor la întrebări, de către colectivul de profesoare organizatoare, s-au constatat răspunsuri în general corecte, dovedindu-se o foarte bună pregătire a elevilor din școlile amintite.

Inedit! La această ingenioasă, foarte interesantă și utilă acțiune a fost invitat să participe și autorul cărții „FASCINAȚIA DEȘERTULUI", PETRU LECHINȚAN, recent lansată în public, pentru a le vorbi copiilor și profesorilor prezenți despre carte, oameni, locuri, legende, ciudățenii și obiceiuri trăite pe pământul persan. Acesta le-a vorbit copiilor și profesorilor, adunați la un loc, din istoria Persiei antice, despre oameni al căror mod de trai, datini și obiceiuri, religie, cutume sunt pentru noi ceva inedit învăluit în mister, ceva venit parcă din acel început al lumii adamice. Despre islam și islamism, viața în deșert, nomazii și beduinii de pe cuprinsul Doamnei nisipului fierbinte, deșertul. Întreaga asistență a savurat și ascultat cu mare interes rezumatul cărții, povestirile și misiunea autorului într-o altă lume, lumea musulmană. Profesoarele organizatoare, dar și foarte mulți copii, au solicitat această carte, unică în peisajul nostru cotidian.

Copiii, cuminți și ascultători, i-au pus întrebări foarte interesante autorului cărții, de exemplu:

• Ce înseamnă islam, Islamism, ce este ramadanul, Now Ruz și muharamul?

• Cine este Mohamed-Ali, ce este coranul, Shaari`a și ce pedepse li se aplică copiilor care nu sunt cuminți?

• Dacă și regele mănâncă pe jos și fără tacâmuri.

- De ce femeile, dar și fetițele, de la 12 ani trebuie să poarte așa zisul chadar și să-și acopere tot corpul?

• Despre covorul persan.

• Copiii l-au rugat pe autor să le vorbească în câteva fraze în limba persană, ceea ce s-a și întâmplat, aplauzele fiind pe măsură.

Răspunsurile au fost date pe înțelesul copiilor, care i-au mulțumit autorului și care au strigat în cor „SĂ MAI VENIȚI, SĂ MAI VENIȚI!"

Autorul cărții le-a mulțumit organizatorilor pentru invitație și le-a promis cărțile solicitate.

Intervievând câteva profesoare interesate de organizarea acestei acțiuni, două dintre ele au răspuns: Lupeanu Dana - „A fost o zi minunată. Această activitate a fost varianta pentru consumul energiei copiilor

într-un mod productiv, prezența dumneavoastră a fost pe placul copiilor, dar și al nostru, al profesorilor."

Vasiu Tatiana Manole - „Implicare, dăruire, consecvență. Mulțumim pentru oportunitate. Felicitări tuturor celor implicați." La rândul său, autorul cărții „FASCINAȚIA DEȘERTULUI" le-a adresat felicitări tuturor celor prezenți, pentru excelenta organizare, utilitatea acțiunii, dar și pentru succesul acesteia. Elevii prezenți la concurs au fost răsplătiți cu dulciuri și felicitări de către juriul concursului.

Lasă un comentariu