Medicii militari, la pensie ca și colegii lor civili

Distribuie pe:

În curând, Camera Deputaților va pune în dezbatere un proiect de completare a Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, care propune schimbarea vârstei de pensionare a medicilor militari, astfel încât aceștia să poată ieși la pensie la aceeași vârstă ca și colegii lor civili, respectiv la 65 de ani.

De precizat că, în prezent, medicii militari pot ieși la pensie la vârsta de 56 de ani și zece luni, vârsta de pensionare a acestora urmând să crească la 60 de ani, până în anul 2030.

În nota de fundamentare, inițiatorii explică: „În contextul în care personalul din sănătatea publică migrează masiv către țări mai dezvoltate din punct de vedere economic și către mediul privat, este necesară modificarea vârstei de pensionare a medicilor militari, astfel încât aceștia să rămână mai mult timp în sistem și să își valorifice experiența profesională căpătată de-a lungul anilor.

Un medic atinge un vârf de competență în preajma vârstei de 50 de ani, iar ieșirea la pensie a lor, aproape de această vârstă, nu permite pacienților să beneficieze de competența și experiența acestora.

Menținerea actualelor reglementări creează accentuarea deficitului de personal medical în sistemul de securitate națională, ordine publică și apărare națională, angajatorii privați pe acest segment beneficiind, fără investiții prealabile în formarea și dezvoltarea acestora, de experiența și expertiza medicilor și asistenților medicali militari".

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

 

Lasă un comentariu