Zau de Câmpie - Rezervația de bujori a fost vandalizată!

Distribuie pe:

În cursul acestei săptămâni, Rezervația botanică de la Zau de Câmpie, singurul loc din Europa în care mai există bujorii de stepă, a fost vandalizată de indivizi care au furat una dintre cele mai frumoase tufe de bujori, situată chiar pe aleea principală, informează Agerpres.

„Am venit în rezervație să verific sămânța, care trebuie recoltată într-un anumit stadiu. În fiecare an, în mai-iunie, bujorul își termină ciclul de înflorire, își pregătește sămânța care trebuie urmărită foarte atent când ajunge la maturitate, pentru a fi recoltată. Când am ajuns în rezervație, am constatat că a dispărut una dintre cele mai frumoase tufe de bujori de pe aleea principală, care avea cam 10-15 ani, iar lângă acel loc am găsit un hârleț rupt. Cred că au săpat cu hârlețul, acesta s-a rupt și l-au lăsat acolo. Probabil s-au grăbit, poate se apropia cineva. Chiar dacă au luat bulbii, bujorii nu o să se prindă, fiindcă au nevoie de aclimatizare, se înmulțesc prin semințe și necesită o atenție cu totul specială", a declarat Ciprian Cenan, custodele rezervației, precizând că au mai fost semnalate furturi, însă este pentru prima dată când hoții au pătruns în rezervația principală.

Rezervația a fost înființată în anul 1932 de academicianul Alexandru Borza, iar cel care a salvat bujorul de stepă de la dispariție, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial este regretatul Marcu Sâncrăianu din Zau de Câmpie, reamintește sursa citată.

Lasă un comentariu