ADUNARE GENERALĂ ASTRISTĂ

Distribuie pe:

Adunarea Generală a Despărțământului „Teodor Muică", cu cele 7 cercuri ale sale de pe Târnava Mică și Târnava Mare, a avut loc la data de 23.06.2018, în comuna Nadeș, gazdă fiind domnul inginer DATU SORIN, președintele cercului Astrei Nadeș. Au onorat adunarea cu prezența lor domnii: IOAN BERȚA, președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu" - filiala Mureș, MIRCEA DORIN ISTRARE, președintele Ligii Scriitorilor Români - filiala Mureș, președinții cercurilor ASTRA din zona amintită, ansamblurile folclorice din Sângeorgiu de Pădure, Albești, Țopa, Nadeș, Daneș, soliștii de muzică populară Nicu Poșta, Mihai Șuteu și Vlad Daniela.

După intonarea Imnului de Stat și cel al Astrei, preoții: IONUȚ GHEORGHE CĂLIN din Nadeș, MARIUS MOLDOVAN din Dadeș, ȘTEFAN CARAȘ din Senereuș, IONICĂ POP din Agișteu, MARIN FURDUI din Bălăușeri au binecuvântat adunarea și au săvârșit un Te-deum.

Cuvântul de întâmpinare a participanților a aparținut domnului Sorin Datu, iar cel de bun venit doamnei prof. FEIER EMILIA, președinta despărțământului ASTRA din Sângeorgiu de Pădure. A urmat apoi domnul prof. IOAN COVRIG, președintele cercului târnăvean, care a punctat câteva momente elocvente ce au precedat apariția Asociațiunii, reamintindu-ne rolul și importanța ei atât în ceea ce privește culturalizarea maselor, cât și al creării conștiinței naționale, cea care a pregătit și susținut în bună măsură prin activitățile sale, Marea Unire de la 1918.

oamna Emilia Feier a prezentat mai apoi Darea de Seamă privind activitățile desfășurate de despărțământ în anul 2017. Cele aproape 30 de evenimente cultural-educative, comemorative, de substanță, întâlnirile avute cu alte despărțăminte din țară și străinătate, au avut un bogat conținut civic, patriotic, educativ, continuând, așa cum se cuvine, spiritul adevărat al ASTREI. Este motivul pentru care, prin bogăția, varietatea și importanța activităților desfășurate în zona celor două Târnave de despărțământul amintit, el este evidențiat, în fiecare an, cu pregnanță, în Raportul general al ASTREI.

A urmat prezentarea Programului de Activitate pe 2018, făcut de vicepreședintele despărțământului, preot Marius Moldovan, un program bogat, echilibrat, posibil de realizat și necesar pentru cerințele zonei. Domnul Datu Sorin a prezentat Raportul Financiar pe anul precedent, iar domnul Ioan Covrig, Raportul Comisie de Cenzori, toate evidențiind încadrarea lor în legalitate.

A urmat un moment inedit, de suflet, și anume, lansarea volumului de versuri ,,La porțile Paradisului" a prof. GHEORGHE MUNTEANU, fiu al comunei Nadeș. Prezentarea cărții a fost făcută de Mircea Dorin Istrate, care a scos în evidență calitățile poetice ale autorului, frumusețea, maturitatea și sensibilitatea versului său, după care autorul ne-a delectat cu citirea câtorva poezii din acest cel mai recent volum al său.

Domnul Ioan Berța, în cuvântul domniei sale a subliniat faptul că ASTRA a fost, este și va fi mereu o școală de învățătură și de formare a conștiinței naționale, moștenitoare și păstrătoare de mari valori etice, culturale, morale, patriotice, venită din veșnicie pentru veșnicie, care, în momentul de față, suplinește rolul și activitățile pe care ar trebui să le desfășoare unele instituții ale statului în această privință, încheind cu îndemnul adresat participanților de a „nu uita" să fie buni români.

În luările lor de cuvânt, astriștii: Ioan Covrig, Viorica Crăciun, Daniela Vlad, Datu Sorin, Marius Moldovan și-au exprimat părerile și aprecierile lor la adresa activităților desfășurate de cercurile din care fac parte.

Grupurile folclorice „Nadeșul dintre Târnave" din Nadeș, ,,Doina" din Albești, „Târnava Mare" din Țopa, „Flori de nalbă" din Daneș au încântat asistența cu frumoasele lor doine și cântece populare, adevărate bijuterii folclorice ale zonei, iar soliștii vocali: Nicu Poșta, Mihai Șuteu și Vlad Daniela au întreținut atmosfera la „Balul Astriștilor" ce a urmat.

A fost una dintre cele mai reușite momente ale astriștilor mureșeni, care de-acum, după 18 ani de activitate, se poate considera a fi în deplină maturitate, prezența lor făcându-se simțită, dorită și unanim apreciată în zonă.

Lasă un comentariu