Avem de două ori mai puțini psihoterapeuți decât restul UE

Distribuie pe:

În momentul de față există 1.200 de psihoterapeuți înscriși în Asociația Română de Psihoterapie, adică cinci la o sută de mii de locuitori. Media europeană este dublă.

Potrivit reprezentanților Federației Romane de Psihoterapie, în România nu este cunoscut rolul psihoterapeutului și se realizează frecvent confuzii între psiholog (oferă consiliere persoanelor sănătoase), psihoterapeut (care poate oferi consiliere și persoanelor cu afecțiuni psihice) și psihiatru (care pune diagnostic și prescrie medicamente în caz de afecțiuni psihice).

„Formarea în psihoterapie a început la noi în țară în anii '90, de aceea profesia nu este la fel de vizibilă ca în alte țări", explică medicul Ileana Botezat-Antonescu, președinte FRP. Potrivit specialistei, în Europa există peste 200 de forme de psihoterapie acreditate, cele mai solicitate fiind logoterapia, terapia comportamentală, terapia corporală, psihanaliza, hipnopsihoterapia, psihodrama și analiza tranzațională. „La noi în țară, numărul psihoterapeuților acreditați european, adică al celor care dețin Certificat European de Psihoterapeut (CEP) este de numai 31", spune Ileana Botezat-Antonescu. Ca atare, numai aceste persoane au o pregătire conformă cu standardele europene și pot profesa oriunde în Uniunea Europeană, nu doar în țară.

Ședințele nu sunt decontate de Casa de Asigurări

Psihoterapia este parte a recuperării în cazul afecțiunilor psihice precum depresia, tulburarea anxioasă, tulburarea de tip borderline sau cea bipolară, dar se adresează și persoanelor sănătoase care vor să-și îmbunătățească modul de gestionare a gândurilor și a emoțiilor. „Oamenii vin la psihoterapeut pentru că pierd controlul asupra propriei vieți, se simt neputincioși și fără soluții, iar acest lucru se poate întâmpla din diverse motive: copilul consumă etnobotanice, un divorț, pierderea serviciului", spune Ileana Botezat-Antonescu. Ședințele de psihoterapie costă între 10 și 20 de euro și nu sunt decontate de către Casele de Asigurări de Sănătate.

Lasă un comentariu