HOLOCAUSTUL ÎN MEMORIA SUPRAVIEȚUITORILOR (VI)

Distribuie pe:

Întoarcerea celor eliberați de armata americană a avut un plus de dramatism, fiind avertizați asupra riscului întoarcerii într-o zonă controlată de comuniști. Deși li s-a propus varianta plecării în vest, majoritatea au preferat întoarcerea acasă, unde sperau să-și reîntâlnească familiile.

„Eliberatorii ne-au întrebat unde vrem să mergem: în Marea Britanie, Canada, SUA….? Dar noi spuneam că în Târgu-Mureș. «Acolo nu puteți merge, că sunt comuniștii sovietici!» ziceau americanii, iar noi, văzând că nu ne lasă, am fugit. M-am mai plimbat prin Germania, unde mă gândeam că poate îi găsesc pe sora și frații mei, iar apoi, schimbând zeci de camioane și vreo cinci trenuri, am ajuns în orașul natal. Era 1 octombrie 1945. Toți frații și surorile mele erau acasă". Este sfârșitul povestirii lui Samuel Csernovits, una din puținele încheiate fericit.

Pentru Leopold Karpelesz finalul a fost cu totul altfel.

„Odată întremat, am încercat cu alți tineri din Europa de Est să demonstrăm în fața Comandamentului American și să le cerem să ne trimită acasă. Americanii încercau să ne convingă că la noi în țară va fi comunism, că va fi rău (am aflat ulterior că aveau dreptate), dar pe noi nu ne interesa, pentru că doream să ajungem acasă, la familiile noastre. Așa că n-au avut ce face și ne-au dus în zona sovietică; vreo săptămână am mers pe jos, cu căruțe, cu tractoare până la Praga, iar de aici cu trenul până la Târgu-Mureș. Acasă nu am mai găsit pe nimeni din familia mea".

Traume fizice și traume morale, familii spulberate și destine tulburate. Proprietăți, rezultatul muncii de generații, pierdute. O comunitate activă și prosperă decimată.

Dificultățile anilor '40-'50 și formarea statului Israel au determinat emigrarea majorității evreilor din Târgu-Mureș și împrejurimi.

În prezent, comunitatea cuprinde mai puțin de 250 de persoane, incluzând și membrii neevrei ai familiilor. Vârsta înaintată a majorității membrilor ei și numărul mic al tinerilor, nu sunt motive de optimism în ce privește viitorul acesteia. Cu atât mai mult, cei în viață au de făcut eforturi sporite și își asumă din ce în ce mai mult obligația de păstrare și readucere, în atenția contemporanilor, a valorilor comunității evreiești din Târgu-Mureș.

(Sfârșit)

Lasă un comentariu