CARNEA PROCESATĂ CREȘTE CU 74% RISCUL DE LEUCEMIE

Distribuie pe:

Oamenii de știință din Taiwan, citați de descopera.ro, susțin că, din cauza nitriților și nitrozaminelor, carnea procesată, consumată mai des de odată pe săptămână, crește cu 74% riscul de a face leucemie.

„În cadrul studiului nostru, am analizat obiceiurile alimentare a 515 copii și adolescenți, o parte sănătoși, o parte bolnavi de leucemie, și am constatat că o alimentație în care se regăsesc cărnuri procesate mai des de odată pe săptămână crește cu 74% riscul de a face leucemie. Așadar, mai mult de o porție la 7 zile este suficientă pentru a da peste cap organismul și a-l predispune la îmbolnăvire.

În studiu, am inclus toate mezelurile, de la cârnați și crenvurști la bacon și șuncă, dar și produsele obținute din pește procesat, foarte populare în rândul asiaticilor. Toate sunt la fel de nocive, din pricina nitriților și nitrozaminelor.

Nitriții se adaugă în cărnurile procesate pentru a omorî bacteriile (inclusiv bacteria care produce toxina botulinică, o otravă care poate provoca paralizia și chiar decesul), dar și pentru a da o culoare frumoasă mezelurilor și pentru a împiedica grăsimea conținută de acestea să râncezească. Problema este că nitritul de sodiu trece în sânge, dacă e ingerat în cantități mari, și nu mai permite celulelor roșii să se oxigeneze. Nitriții sunt precursori ai nitrozaminelor, compuși chimici care au o toxicitate scăzută spre medie, dar care au potențial cancerigen extrem de ridicat.

Nitrozaminele se pot forma atât în produsele alimentare, în timpul păstrării acestora, cât și în aparatul digestiv, în special în stomac. Am mai constatat că prepararea termică la temperaturi înalte a cărnurilor tratate cu azotiți favorizează producerea de compuși toxici. Baconul, de exemplu, la care se adaugă mult azotit, pentru că este un produs maturat o perioadă mai lungă, formează în timpul prăjirii o cantitate foarte mare de nitrozamine.

Organismul în plină dezvoltare al copiilor este și mai vulnerabil decât cel al adulților la acțiunea nitriților și nitrozaminelor. Prezența mezelurilor în alimentația lor ar trebui să fie cu totul excepțională. În plus, cărnurile procesate ar trebui asociate cu legume și produse din soia, deoarece acestea au capacitatea să scadă toxicitatea nitriților și, implicit, riscul de a face leucemie", afirmă cercetătorii taiwanezi.

Pe de altă parte, studii recente realizate de oamenii de știință americani susțin că mai ales crenvurștii nu ar trebui consumați de copii și gravide, aceștia fiind mai periculoși pentru cei mici decât oricare alte mezeluri.

Cercetătorii americani au constatat că un copil care mănâncă hot-dog de trei ori pe săptămână prezintă riscuri uriașe de a face leucemie, iar femeile gravide nu ar trebui să consume crenvurști mai des de o dată pe săptămână, pentru că, altfel, copiii lor ar putea dezvolta tumori craniene încă din primii ani de viață.

Explicația toxicității crenvurștilor stă în faptul că nitriții pe care îi conțin se transformă în nitrozamine, atât prin fierbere, cât și în stomac, astfel încât cantitatea de compuși chimici cancerigeni prezentă în organism în urma ingerării lor este foarte mare.

Lasă un comentariu