În curând, Birou europarlamentar la Sfântu Gheorghe, pentru românii din secuime

Distribuie pe:

Europarlamentarul Cătălin Ivan și președintele Asociației Civice pentru Demnitate în Europa, publicistul Dan Tănasă, au susținut vineri, la Târgu-Mureș, o conferință de presă comună, făcându-și publică intenția de a susține, în parteneriat, un proiect menit „a demonta propaganda mincinoasă a UDMR" și de a arăta, inclusiv partenerilor europeni, „cum stau lucrurile în județele Harghita și Covasna, unde românii sunt discriminați etnic, în propria țară".

Motivul care l-a determinat să se implice în această problematică - a precizat Cătălin Ivan - este, în esență, lipsa de preocupare și de interes a liderilor politici de la București față de soarta românilor din cele două județe, după cum a constatat, personal, cu prilejul recentei conferințe internaționale de la Balvanyos, pe tema utilizării limbilor în administrațiile locale și regionale. În cadrul evenimentului - a menționat politicianul - s-au spus multe „adevăruri trunchiate" despre statul român, fără ca vreun reprezentant al acestuia să prezinte un punct de vedere.

Concret, în baza proiectului anunțat, Cătălin Ivan își va deschide, la Sfântu Gheorghe, un birou parlamentar, încurajându-i pe etnicii români din zonă să i se adreseze cu informații concrete despre abuzurile la care sunt supuși. O linie telefonică gratuită (0800360060) va funcționa în același scop. Rolul de consilier parlamentar îi va reveni lui Dan Tănasă, observator experimentat și cunoscător al situației românilor din cele două județe.

În altă ordine de idei, potrivit lui Cătălin Ivan, noul Cod administrativ (care urmează a fi supus, luni, votului în Camera Deputaților) nu reprezintă decât o încercare a lui Liviu Dragnea de a-și atrage de partea sa administrațiile publice locale, prin concesii făcute UDMR: „Acest Cod ascunde foarte multe, pe de o parte, ascunde încercarea lui Liviu Dragnea de a-și fideliza administrația locală, pentru că știe din experiența lui de președinte de consiliu județean că, dacă ai primari, dacă controlezi administrația, ai și voturi; pe de altă parte, sunt și multe concesii făcute UDMR, din nou, ca să-și asigure majoritatea (…). În Harghita și Covasna, pe acest nou Cod, nu va mai exista niciun cetățean român de etnie română în administrația publică. Sigur că asta va conveni foarte mult UDMR, dar nu știu cât de corect ar fi ca nicio funcție publică din Harghita și Covasna să nu mai fie ocupată de români".

În opinia europarlamentarului, la fel ca toate legile aflate în dezbatere, noul Cod este făcut „pe fugă", în scop electoral, „să închidă niște guri", exclusiv în interesul personal al lui Liviu Dragnea.

Lasă un comentariu