„REVISTA 100", DEDICATĂ SĂRBĂTORII MARII UNIRI

Distribuie pe:

„Revista 100", editată de M.D.P. și distribuită gratuit, a ajuns la numărul patru. Este o revistă lunară, de înaltă ținută, atât prin formă, cât și prin conținut. Tematica principală este, evident, istorică. În paginile sale sunt cuprinse documente inedite, nepublicate până acum, fapt ce ne convinge că „Revista 100" se adresează atât specialiștilor, cât și pasionaților de istorie. Primul articol se referă la „Teodosie Roman: Poetul orb al Marii Uniri". Poetul, născut la 5 ianuarie 1887, la Chipirceni -Basarabia, a fost mobilizat pe front în anul 1915, dar se îmbolnăvește și își pierde vederea. A fost deputat în Sfatul Țării și a votat pentru unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918. Din creațiile sale, „Revista 100" publică poezia „Cântec de leagăn", dedicată lui Pantelimon Halipa. Clara Damian dezbate tema sub titlul „Pentru evenimentul din 1918 nu a fost nevoie de o mare pregătire, pentru că ne-am pregătit cu toată istoria noastră", citat din spusele lui Lucian Blaga. Profesorul Costel Marin semnează articolul intitulat „Hotărârea de la Mediaș - Alipirea la regatul României: Poporul săsesc, membru al imperiului român…", un articol preluat și comentat din „Telegraful Român", nr. 152, Sibiu, 30 decembrie 1918 (12 ianuarie 1918). Un jurnal de front inedit este publicat în serial, cu titlul „1915 - 1918 - Un jurnal de front inedit: Sergent Sfetcu R. Matei din Siliștea Gumești - Teleorman". Din jurnal aflăm date foarte prețioase despre cele ce se derulaseră în perioada Primului Război Mondial. Apoi, un articol, de asemenea foarte prețios, publicat în mai multe episoade, intitulat „Buremberg 1603: O cronică necunoscută din vremea lui Mihai Viteazul". În acest număr patru al revistei, episodul se referă la „popasurile brașovene ale voievodului". Este o ediție îngrijită de prof. dr. Vasile Oltean și tradusă de prof. Hans Butmăloiu. Bogdan Gabriel Ungureanu și Clara Damian semnează articolul „Burebista, întemeietorul primului stat geto-dac centralizat", iar Nicolae Pepene publică un episod din lucrarea mai amplă intitulată „Regina-soldat a României", fiind vorba despre Regina Maria. În continuare, avem articolul intitulat „Banca Națională a României - Începuturile", partea a patra a serialului. În pagina a 12-a a revistei avem un interviu cu Dorinel Munteanu, campion al selecțiilor în naționala de fotbal a României, cu 134 de selecții. Ultimul articol este mai relaxat, intitulat „Anul 1918 văzut și altfel: Istoria își urmează cursul", arată că pe lângă evenimentele deosebit de importante de domeniul militar și politic, anul 1918 a însemnat și o luptă pentru dreptul la vot al femeilor, cât și cea mai mare epidemie de gripă din istorie.

Bogat ilustrată revista, pe coperta I are o imagine din momentul citirii Declarației Unirii, iar pe coperta IV, Miron Cristea (1868-1939): Episcopul Diecezei Ortodoxe a Caransebeșului (1909-1918); Ultimul mitropolit-primat al Bisericii Ortodoxe Române (1918-1925); Primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925-1939).

Cei interesați de conținutul revistei pot accesa linkul http://www.revista100.ro; costel.marin@gmail.com; tel.0722.88.69.31

Lasă un comentariu