FLACĂRA UNIRII, PURTATĂ ÎN MARȘUL CENTENAR, A AJUNS LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

În seara zilei de 10 iulie a.c., Flacăra Unirii purtată de tineri în Marșul Centenar a poposit la Târgu-Mureș. Mesagerii Unirii cu Basarabia au fost întâmpinați de puțini târgumureșeni. Sosiți la ora 8:20 p.m. la Catedrala Mare din Târgu-Mureș, fără să trădeze urme de oboseală după marșul de la Reghin la Târgu-Mureș, tinerii au fost mai degrabă entuziaști și încrezători. Un sobor de preoți le-a dat binecuvântarea, au ținut o scurtă slujbă, au rostit rugăciuni, pe platforma de la intrarea în Catedrala Mare. „În urmă cu zeci de ani, bunicii și străbunicii noștri au luptat pentru Basarabia, pentru Ardeal. Totuși, încă nu s-a făcut nimic. Dar noi suntem noua generație și trebuie să luptăm pentru asta. Prin marșul acesta vrem să atragem atenția românilor că România, în Anul Centenar, nu este întreagă, și să demonstrăm că pe ambele maluri ale Prutului locuiesc români doritori de Mare Unire.", a declarat Cătălin Andrei Suciu, participant la Marșul Unirii.

„Trebuie să avem grijă, ca să redăm adevărul. Este foarte important, după aproape 100 de ani, ca acest popor să cunoască adevărul Marii Uniri, unire care, de fapt, frumos spus, „Mare Unire", n-a fost o mare unire, n-a fost o Românie mare, pentru că doar o treime din România acelor timpuri s-a unit în România Mare. Sugerez, prin aceasta, faptul că în cei 100 de ani, politicile Statului Român au fost greșite și în ceea ce privește românii băștinași care trăiesc în afara granițelor naționale. Faptul trebuie regândit, iar generația dumneavoastră trebuie, oarecum, să aducă la zi și la ordine adevărul istoric", a declarat prof. univ. dr. Ioan Sabău Pop, prezent la eveniment. „Marșul Centenar a pornit în data de 1 iulie din Cetatea Marii Uniri din Alba Iulia și are ca scop final Chișinăul, pe data de 1 septembrie, străbătând astfel Carpații, ajungând în locuri importante pentru anul 1918, anul Marii Uniri și pentru Primul Război Mondial. Pe parcurs, ducem Flacăra Unirii în toate unitățile, satele și orașele, unde românii binevoitori ne primesc și ne așteaptă cu un gând bun. Deocamdată, drumul a cuprins, undeva, peste 200 de kilometri, suntem de abia în a doua etapă. Mai avem încă 1.100 kilometri, a declarat Dragoș Burghelea din Târgu-Mureș, coordonator, Marșul Unirii.

Un participant, de onoare, din Chișinău, în vârstă de 73 de ani: „În Republica Moldova, din februarie, au început să semneze declarații de unire. Am ajuns la peste 160 de instituții: primării, consilieri. Iată, eu țin acum în mână tricolorul comunei Grădinești, municipiul Chișinău. Acest marș pentru mine înseamnă că vreau să înfăptuiesc visul părinților mei. Asta în primul rând. În al doilea rând, pactul Ribentrop-Molotov, o neghiobie care a avut loc în 1939, în august, a făcut ca noi să rămânem pe partea aceea de Prut. Mergem înapoi la Prut, acolo. Avem de gând, la 1 septembrie, să intrăm în corturi și să insistăm ca Guvernul și Parlamentul, ceva-ceva să miște. Exact pe timpul ăsta, cu trei ani în urmă, am participat la un marș de la Chișinău la Iași, apoi cu „Trenul Unirii", la București. Am stat pe podea, în Palatul Cotroceni, cu încă două sute și ceva de tineri, tot cu același semn: Marșul lui Ștefan cel Mare, Marșul Unirii. Vă mulțumim pentru primire. Toată lumea trebuie să știe că Târgu-Mureș vrea unirea", a declarat Adrianu Banica, din Chișinău, născut în 1945.

 

Lasă un comentariu