COMPUTERUL, MAI EXACT ÎN DIAGNOSTICARE DECÂT MEDICII

Distribuie pe:

Oamenii chinezi de știință de la Centrul de Cercetare în Inteligență Artificială pentru Disfuncții Neurologice, cu sediul la Spitalul Tiantan din Beijing, citați de descopera.ro, au constatat că descoperirea timpurie și corectă a afecțiunilor medicale, pe baza imaginilor generate de computerul tomograf, este mult mai eficientă atunci când este realizată de computer decât atunci când este realizată de medici specialiști.

„Descoperirea timpurie și corectă a afecțiunilor medicale, pe baza imaginilor generate de computerul tomograf, este una dintre cele mai dificile sarcini pentru un medic, experiența acumulată în zeci de ani de activitate putând urgenta cu săptămâni sau chiar cu luni începerea tratamentului pentru o boală gravă.

De aceea, profitând de inovațiile apărute în domeniul tehnologiilor de inteligență artificială, am dezvoltat un computer, numit BioMind, capabil să diagnosticheze, în mod automat, afecțiuni la nivelul creierului pe baza scanărilor tomograf.

Testat împotriva unei echipe formate din 15 medici chinezi înalt calificați, BioMind a reușit diagnosticarea corectă a tumorilor cerebrale cu o precizie de 87%, având nevoie de numai 15 minute pentru a parcurge cele 225 cazuri de studiu, față de peste 30 de minute în cazul echipei de medici. Spre comparație, profesioniștii în medicină au reușit obținerea unui diagnostic corect în doar 66% din cazuri.

Un alt caz de studiu a fost prezicerea expansiunii hematoamelor cerebrale, diferența dintre BioMind și echipa de doctori fiind de 83% la 63%.

Am antrenat sistemul BioMind, folosind drept exemple zeci de mii de imagini tomograf din arhiva spitalului Tiantan.

Rezultatul categoric în favoarea sistemului BioMind ar putea promova acceptarea la scară largă a tehnologiilor de inteligență artificială în desfășurarea actului medical, asistând personalul medical cu servicii automate de diagnosticare a afecțiunilor, în beneficiul pacienților", cred specialiștii chinezi.

Lasă un comentariu