Raiul, mesajul și... iertarea

Distribuie pe:

„Adevărul divin merge către Rai din dragostea divină a lui Dumnezeu".

Emanuel Swedenborg (1688-1772), savant, filosof, teosof, inginer de mine, militar, astronom, economist și deputat suedez. Supranumit de către Balzac „Buddha al Nordului", el a fost una din cele mai complexe personalități ale Scandinaviei. Cunoștea 10 limbi de circulație, a studiat și cooperat cu elitele vremii, devenind un inventator prolific. La vârsta de 11 ani, s-a înscris la Universitatea din Uppsala unde tatăl său preda, și a studiat teologia, literatura, matematica și științele naturii. În 1709, la 21 de ani, devine doctor în filosofie. A respectat cu strictețe sfatul tatălui său la terminarea studiilor: „Te rog din tot sufletul să-L iubești și să te temi de Dumnezeu dincolo de toate, pentru că fără această frică de Dumnezeu toate celelalte studii, întreaga învățătură nu contează și este într-adevăr dăunătoare".

A conceput, ca și Leonardo da Vinci, un vehicul destinat zborului, dotat cu aripi fixe, a proiectat vehicule pentru navigația subacvatică, o mașină cu aburi, un model de ecluză și un pendul cu apă destinat pentru a reprezenta mișcarea planetelor. Din cele 50 de opere scrise, 25 erau consacrate științelor aplicate, matematicii și astronomiei. Ca supervizor al industriei miniere suedeze timp de trei decenii, a publicat „Opera filosofică și metalurgia" în 1734, considerată și astăzi de referință în domeniu. A fost senator, membru al guvernului, al Academiei Regale a Științelor, a fost înnobilat și a primit cele mai înalte distincții și onoruri pe care și le-ar fi dorit cineva. Studiile în căutarea unei interfețe dintre suflet și corp i-au prilejuit descoperiri semnificative în ramura anatomiei și fiziologiei. Moare la vârsta de 84 de ani, la Londra, și este înmormântat într-o biserică suedeză. La 140 de ani de la moartea sa, în 1913, osemintele lui sunt repatriate și este reînhumat în catedrala din Upssala, lângă marele botanist suedez Carolus Linnaeus.

***

„Mesajul clar este că dacă știința și religia sunt incompatibile, atunci nu am avea un procent de 30%-40% din oamenii de știință care confirmă că este un Dumnezeu sau o putere mai mare în spatele a tot ce există".

Fazale Rana, doctor în Chimie, biochimist american, creaționist creștin și biblic, pământean vechi. Este unul din fondatorii organizației „Motive de a crede" - un creștin care promovează creștinismul progresiv creștin, fiul unui om de știință musulman, servește ca vicepreședinte pentru apologetică. Cercetările sale în biochimie i-au oferit dovada inițială că viața trebuie să fi fost creată. După studierea Bibliei, a ajuns la concluzia că Creatorul lumii este Dumnezeu.

***

„Dumnezeu ne iartă pe noi, oamenii... Cine sunt eu să nu pot ierta?"

Alan Paton (1903-1988), scriitor din Africa de Sud. A studiat la Universitatea din Natal, orașul natal, după care a obținut o diplomă în pedagogie. A fost director la o Școală de corecție pentru tineri delicvenți. A fondat Partidul Liberal din Africa de Sud.

***

P.S. „Foc este limba, lume a fărădelegii!… Cu ea binecuvântăm pe Dumnezeu și Tatăl, și cu ea blestemăm pe oameni, care sunt făcuți după asemănarea lui Dumnezeu. Din aceeași gură ies binecuvântarea și blestemul. Nu trebuie, frații mei, să fie așa!" (Iacov 3, 6-9,10).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

 

Lasă un comentariu