O premieră pentru județul Mureș - „Icoana din Cruce" a artistei Klara Pădurean, înregistrată la OSIM

Distribuie pe:

O mare realizare pentru județul Mureș este înregistrarea la Oficiul de Stat pentru Investiții și Mărci din România, oficiu cunoscut ca OSIM, a unui proiect inedit, al artistei Klara Pădurean: „Icoana din Cruce". Înregistrarea OSIM are rolul de a proteja o idee inedită și de a o recunoaște ca aparținând unei persoane. În acest mod, dreptul de proprietate intelectuală devine element activ al societății și poate fi comercializat. Conform legii, bunurile materiale sau spirituale aflate în proprietatea unei persoane conferă deținătorului dreptul de a se opune contrafacerilor sau imitațiilor. Dreptul la o proprietate materială sau spirituală este un drept sfânt, deoarece el transpune, în mod practic și util, rodul muncii, dar și al ideilor inovative. Descrisă într-un mod semnificativ și sugestiv, „Icoana din Cruce" a doamnei Klara Pădurean prezintă un alt fel de simțire a credinței, aduce o notă de noutate care place ochiului și sufletului și deschide noi orizonturi care descătușează imaginați și creația artistului. Acest nou concept transformă iconarul într-un artist. Doamna Klara Pădurean descrie forma conceptului: „icoană pictată - pe sticlă sau alt suport care poate fi lemn sau orice alt material pe care se poate picta, încadrate într-un cadru în locul ramelor tradiționale dreptunghiulare, pătrate sau altă formă geometrică", o pictură religioasă încadrată, înrămată într-o cruce. Crucea este decupată, decupajul poate fi diferit: cruce, harta României, formă geometrică sau orice altă formă, iar icoana pictată completează decupajul din cruce. Forma crucii poate fi forma standard sau orice altă formă stilizată de cruce, iar pictura din cruce poate fi realizată pe sticlă, lemn, pânză sau alt suport. Crucea poate fi confecționată din lemn, metal sau alt material care poate susține icoana din interior și poate fi de diferite dimensiuni, în funcție de destinația lucrărilor. „Icoana din Cruce", „aduce în actualitate obiceiurile străvechi, datinile și ritualurile religioase care, toate, au în centrul lor crucea, ca simbol creștin al mântuirii" și „ne sugerează că sfânta icoană poate să transmită, pe lângă dragostea lui Dumnezeu, și transpunerea privitorului într-o dimensiune a credinței și speranței", după cum însăși artista Klara Pădurean descrie în nota de prezentare a propriului concept.

Născută în Târgu-Mureș, artista Klara Pădurean, absolventă a Liceului Sanitar în anul 1988, a Școlii Postliceale Sanitare și licențiată a Facultății de Științe Economice, cu masterat în Managementul financiar contabil al administrației publice absolvit la București în anul 2008, a urmat cursul „Instituții de cultură, Managementul aplicativ al valorilor patrimonial-culturale și artistice în spațiu comunitar", în anul 2008. Este auditor în sectorul public, a lucrat la Spitalul Clinic Județean, la Centrul de Inovare, la Casa Județeană de Asigurări de sănătate, iar din anul 2004 este consilier cu atribuții de contabil-șef la Direcția Județeană pentru Cultură Mureș. Este coautoare la cărți de specialitate din domeniul cultural, membră și vicepreședinte al Asociației Artiștilor Plastici Mureș din anul 2005 și cursantă la Școala de Artă, la secția Iconografie. A avut numeroase expoziții personale: la Galeria de Artă „Unirea" 2006-2016, la Galeria de Artă U.A.P., la Sala „Deisis" Palatul Culturii 2011-2016, Prefectura Județului Mureș 2011-2015, Muzeul de Etnografie Mureș în anul 2006, Biserica Romano-Catolică Sângeorgiu de Mureș în anul 2006, sala de expoziții a Bibliotecii Petre Dulfu din Baia Mare în anul 2011 și în anul 2014, la Biblioteca Națională București în anul 2012, la Ambasada României de la Bonn în anul 2010, la Budapesta, în Ungaria în anii 2011, 2012, la Galeria UAP Sibiu în anul 2013, la Biblioteca Sărmaș în anul 2012 și 2013, în anul 2010 în Brașov și în Sălaj. În ultimii ani, activitatea artistică a artistei Klara Pădurean s-a intensificat, și-a dăruit tot mai mult timp creației artistice, astfel, a avut mai multe expoziții personale la Galeria Regală din Sinaia, Târgoviște, Gura Ocniței, la Ploiești, la Cluj-Napoca și la Curtea de Argeș, și a coordonat mai multe tabere de creație, tabere în care, cu drag, a împărtășit din vastele-i cunoștințe. Munca artistei Klara Pădurean poate fi admirată și în colecții particulare atât în țară, cât și peste hotare. A participat la nenumărate expoziții colective de pictură, la multe tabere de pictură, pictează în ulei și acril pe pânză, pictează icoane pe sticlă, dar și pe lemn. Munca artistei Klara Pădurean poate fi admirată și în colecții particulare atât în țară, cât și peste hotare.

Crucea, icoanele, pictura reprezintă pentru artista Klara Pădurean o realitate care o provoacă zi de zi, care îi descoperă talentele, imaginația, dar și puterea de muncă. Iubește frumosul, iubește oamenii, are credință în Dumnezeu, și dorește să transmită oamenilor acest minunat simțământ care-i călăuzește calea: „Icoana din Cruce". Suntem mândri de realizările dânsei și îi dorim ca acest proiect să crească la fel de frumos cum s-a născut. Succes!!!

Lasă un comentariu