DISPOZITIV MAGNETIC PENTRU CAPTURAREA CELULELOR CANCEROASE DIN SÂNGE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Centrul pentru Detectarea Precoce a Cancerului, al Universității Stanford, citați de descopera.ro, susțin că au realizat un dispozitiv magnetic care poate captura celulele canceroase din sânge, tehnica fiind rapidă și eficientă și putând contribui la depistarea precoce a cancerului.

„Dispozitivul (un fir, asemănător unei sârme), introdus într-o venă, poate atrage nanoparticule magnetice, special concepute pentru capturarea celulelor canceroase din sânge. Celulele care se desprind din tumori și călătoresc liber în fluxul sanguin pot servi drept indicatori biologici ai prezenței cancerului, însă de multe ori identificarea acestora este foarte dificilă, în condițiile în care o picătură de sânge reprezintă o mostră de doar câțiva mililitri din volumul total al sângelui din corp.

Firul are o lungime aproximativă cu cea a degetului mic de la mână și grosimea sârmei unei agrafe de birou, însă poate atrage de 10 - 80 de ori mai multe celule tumorale în comparație cu metodele de detecție a cancerului aplicate pe probe de sânge.

De asemenea, tehnica îi poate ajuta pe medici să evalueze răspunsul unui pacient la anumite tratamente contra tumorilor, deoarece, dacă terapia funcționează, cantitatea de celule canceroase din sânge crește pe măsură ce celulele mor și se desprind de tumoare. De altfel, tehnica poate fi utilă în orice altă afecțiune care presupune prezența în sânge a celulelor sau moleculelor de interes. Spre exemplu, presupunem că se caută o infecție bacteriană, AND tumoral circulant sau celule rare responsabile de inflamație. În oricare dintre aceste scenarii, firul și nanoparticulele ajută la îmbogățirea semnalului și, prin urmare, la detectarea bolii sau a infecției.

Nanoparticulele conțin un anticorp care se agață de celulele tumorale circulante. Ulterior, după ce celulele canceroase și nanoparticulele se unesc, celula se înfășoară pe magnetul minuscul, iar când complexul celulă-magnet trece pe lângă fir este atras de forța magnetică, abătându-se de la traiectoria sa normală din fluxul sanguin și atașându-se de fir. Acesta din urmă este scos apoi din venă, iar celulele sunt analizate.

Noi am testat dispozitivul pe porci, amplasându-l într-o venă din apropierea urechii animalului, similară cu venele umane. În comparație cu alte metode de detecție asemănătoare, firul a agățat între 500 și 5.000 mai multe celule tumorale. Estimăm că ar fi nevoie de circa 80 de eprubete cu sânge pentru a compara ceea ce poate realiza firul în 20 de minute", explică oamenii de știință americani.

 

Lasă un comentariu