Cum ar putea ajunge temperature pe Glob cu 10 grade Celsius mai mare

Distribuie pe:

În decembrie, la Paris, țările lumii au semnat un acord referitor la schimbările climatice. Temperatura pe Glob ar fi cu aproximativ 10 grade Celsius mai mare dacă toți combustibilii fosili ar fi arși, lăsând regiuni nelocuibile și provocând daune profunde mediului, sănătății publice, dar și economiei, arată un nou studiu, relatează The Guardian.

Cercetătorii susțin că până în 2300, la sfârșitul arderii celor 5 trilioane de tone disponibile în lume, temperatura va fi cu aproximativ 10 grade Celsius mai mare, arată studiul publicat în revista Nature.com.

Poluarea a condus la o creștere semnificativă a temperaturii pe Planetă, carbonul emis în aer după arderea combustibililor fosili fiind unul dintre „principalii responsabili" pentru această situație. 2016 va fi cu siguranță cel mai cald an din istorie, după ce 2015 bătuse la rândul lui recordul de temperatură înregistrat în 2014, relatează The Guardian.

„Cred că este foarte important să se conștientizeze ce se va întâmpla dacă nu luăm nicio măsură pentru atenuarea schimbărilor climatice", a declarat Katarzyna Tokarska, cercetătorul de la Universitatea din Victoria, Canada, cel care a condus studiul.

„Chiar dacă avem acordul de la Paris privind schimbările climatice, până în prezent nu a existat nicio acțiune. Această cercetare este un mesaj de avertizare", a mai spus Tokarska.

În decembrie, la Paris, țările lumii au semnat un acord referitor la schimbările climatice, menit să limiteze creșterea temperaturii globale la sub 2 grade Celsius, echivalentul emisiei a un trilion de tone de carbon. În cazul în care tendințele recente continuă, această cantitate enormă de carbon va fi emisă până la sfârșitul secolului.

În cadrul cercetării, nu au fost luate în calcul noile descoperiri privind tehnologiile de extracție. Cercetătorii au folosit pentru studiu o serie de modele climatice sofisticate.

Încălzirea provocată de emisiile de carbon are un efect extrem de nociv și asupra precipitațiilor. Noi cercetări arată că ploile au scăzut semnificativ în numeroase zone ale Globului, precum America Centrală, Africa de Nord și de Sud, Australia, Marea Mediterană și Amazon, reprezentând două treimi din suprafața Pământului.

Sursa: „Gândul"

Lasă un comentariu