A.N.C.M.R.R. DIN M.A.I. FILIALA MUREȘ, ÎNTRE SĂRBĂTOARE ȘI TRADIȚIE

Distribuie pe:

În urmă cu 154 de ani, la 31 mai 1864, luminatul și dreptul domnitor Alexandru Ioan Cuza a semnat primul act normativ care a dat identitate, valoare și sens corpului cadrelor militare, respectiv „Legea asupra poziției ofițerilor".

Printr-o fericită coincidență, la 31 mai 1990, după o întrerupere de 42 de ani, a fost reluată tradiția asocierii cadrelor militare, înființându-se structura denumită „Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere" (A.N.C.M.R.R.). Din respect și considerație pentru cei care au ales profesia de militar, Guvernul României a emis H.G. nr. 464/2010 prin care a fost instituită „Ziua Rezervistului Militar", care se aniversează anual, tot în ultima zi a lunii mai. Pe aceste baze legale, în urmă cu 28 de ani, Ministerul Afacerilor Interne s-a reînființat pe structuri militare, avându-și de acum propria Asociație Națională, iar un an mai târziu, la Tg.-Mureș, se năștea filiala județeană a M.A.I., care și-a luat drept patronim numele ilustrului domnitor Alexandru Ioan Cuza.

Ca și în anii trecuți, dar de data aceasta suprapus și cu sărbătorirea pe tot parcursul anului, 2018, a Centenarului Marii Uniri, domnul colonel în rezervă Vasile Tohănean, președintele în funcție al filialei mureșene a A.N.C.M.R.R. din M.A.I., i-a convocat pe toți membrii la „Casa de oaspeți" a Primăriei, situată în Complexul Sportiv Mureșul din Tg.-Mureș.

Din partea cadrelor militare active, au fost prezenți la această adunare domnii: Cms. șef Dumitru Bîltag - comandantul Inspectoratului Județean de Poliție Mureș; Col. Tiberiu Filipaș - comandantul Inspectoratului Județean de Jandarmerie Mureș; Col. Ionuț Bitere - comandantul Grupării de Jandarmi Mureș; Col. Călin Handrea - comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Mureș.

Participanții au fost deosebit de onorați de prezența în mijlocul lor a Gl. mr. (r.) Constantin Dorobanțu; Gl. bg. (r.) Valentin Pescari; Gl. bg. (r.) Sandu Radu Moldovan și Gl. bg. (r.) Ioan Pop.

Din partea Instituției Prefectului a participat domnul subprefect Nagy Zsigmond.

Între cei prezenți s-au regăsit în număr apreciabil și o serie de invitați civili care aparțin diverselor asociații de pensionari din județul nostru, și care - o parte a lor - și-au manifestat verbal încântarea și i-au mulțumit domnului Vasile Tohănean care i-a invitat.

Sărbătorirea a fost folosită și ca prilej de acordare a câtorva diplome aniversare, iar pentru trei cadre în retragere s-a anunțat că au fost înaintate în grad.

Pe durata întregului program, atmosfera sărbătorească a fost întreținută de o mică formație de muzică populară, care i-a acompaniat pe doi îndrăgiți interpreți profesioniști locali: Col. Ciprian Istrate și Leontina Pop, dar și de formația de dansuri populare „Românașul", alcătuită din copii iubitori de folclor.

Cadrele prezente la această reuniune au hotărât să facă o excursie botezată „Pe urmele strămoșilor daci și romani", ca activitate subsumată Centenarului Marii Uniri (la Alba Iulia au fost făcute mai multe excursii în anii precedenți). Amatorii nu au fost puțini, și astfel, proiectul a fost transpus în practică în zilele de 13 și 14 iunie a.c. Obiectivele vizitate au fost Muzeul Civilizației Daco-Romane din Deva, muzeu arheologic cu obiecte din aur, argint, bronz și ceramică, monede, monumente epigrafice și sculpturale, mozaicuri, arme etc. O impresie aparte a constituit-o cea lăsată de comuna Sarmizegetusa, pe a cărei teritoriu au fost descoperite vestigiile orașului roman Colonia Dacica, întemeiat în anii 108-110, de către Decimus Terentius Scaurianus (al doilea guvernator) în numele împăratului Traian, pe locul unde existase tabăra Legiunii a V-a Macedonica. Colonizat ulterior de veterani romani (deductio veteranorum), care participaseră la războaiele de cucerire a Daciei, orașul a devenit capitala provinciei romane Dacia (aici se aflau sediul guvernatorului provinciei, al aparatului administrativ, fiscal, militar, economic și religios), luând în timpul împăratului Hadrian (117-138) numele de Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, căreia i se va adăuga, în perioada 222-235, epitetul de metropolis.

Profitând de prezența lor în Deva, au mai vizitat medievala Cetate a Devei și mediavalul castel al Hunedorenilor.

Ajunși în Orăștie, au profitat de ocazie și au vizitat Sarmizegetusa Regia sau Sarmizegetusa Basileion, centru economic, militar, politic și religios al statului dac în secolul 1 d. Hr., care a fost distrusă în urma celui de-Al Doilea Război Daco-Roman (105-106) și refăcută de romani. A devenit centrul unui detașament din Legiunea a IV-a Flavia Felix. Aici au avut ocazia să vadă în muzeul local și două dintre brățările descoperite în Munții Orăștiei, care au fost furate și recuperate în urmă cu 2-3 ani. O reală plăcere le-a făcut-o și vederea cetăților de la Costești și Blidaru, iar ca ultim obiectiv vizitat a fost „Arsenal Parc" - o veche unitate militară de geniu dezafectată și care acum găzduiește tehnică militară care a devenit istorie.

Membri A.N.C.M.R.R. a M.A.I. Filiala Județeană Mureș îl felicită pe domnul colonel în rezervă Vasile Tohănean pentru că a venit în întâmpinarea dorințelor lor, dar, cum obișnuința crează cerința, în același timp se așteaptă de la domnia sa să continue șirul cu astfel de activități.

La rândul său, domnul Tohănean le transmite membrilor filialei al cărei președinte este, precum și tuturor camarazilor aparținând altor ministere și arme, toate gândurile sale bune, urându-le succes și împliniri în toate planurile vieții lor.

Lasă un comentariu