Apariții editorial - ELENA MOLDOVAN - UN VIS ÎMPLINIT - O sută de poeme dedicate Centenarului Marii Uniri (1918 - 2018), Casa de Editură „Mureș"

Distribuie pe:

„După mai multe cărți de poezie, de proză și de scrieri pentru copii, iată, doamna Elena Moldovan iese din nou pe piața literară cu o carte care se dovedește a fi, în zilele noastre, mai puțin obișnuită, fiind vorba de o carte de poezie patriotică, prin care dorește să vină în întâmpinarea apropiatului Centenar al Marii Uniri", afirmă editorul volumului, dr. Eugeniu Nistor. „Sunt înmănuncheate în acest florilegiu liric - mai notează criticul - o sută de poeme, puse sub semnul marii sărbători, scrise destul de corect, în vers liber, iar unele chiar caligrafiate frumos cu colțul de taină al inimii, în care sentimentul și elanul sufletesc primează în fața oricăror criterii estetice. Este vorba de folosirea, aici, a unei simbolistici tradiționale, cuprinzând figurile marilor noștri voievozi, a marilor personalități istorice care, prin faptele lor legendare, au contribuit la împlinirea, în 1918, a unui vis secular: unirea tuturor românilor într-o singură țară".

Autoarea, profesoară de Limba și literatura română, este cunoscută cititorilor prin versuri, culegeri de folclor, schițe și poezii pentru copii, dar și printr-un volum de epigrame și aforisme, precum și prin romanul Din lumea satului, publicat în 2014, la Casa de editură „Mureș".

„Și eu sunt România" - sintetizează Elena Moldovan mesajul celui mai recent volum al său: „Poate că m-am grăbit cu publicarea acestui volum de poezie, fiindcă am împlinit vârsta de 80 de ani în 2017, nu știam dacă voi avea norocul să văd acest vis împlinit, am reușit să public 8 cărți și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că mi-a dat dar, putere și sănătate ca să le văd publicate. Anul acesta se împlinesc 19 ani de la debutul meu la Radio România Târgu-Mureș. Fiindcă suntem la primul Centenar al României, m-am gândit că aș sădi câte un fir de trandafir înmiresmat pentru fiecare an al Centenarului, iar în zare aș trimite câte un poem înflăcărat. Sper să am bucuria ca la 1 Decembrie 2018 să văd cele o sută de fire de trandafir înfloriți, iar cele 100 de poeme ale mele citite. Am avut marea îndrăzneală să mă consider și eu România, poate lipsită de modestie să spun că și eu sunt România, fără să am rezultate deosebite, vreau să mă bucur și eu cu toți cetățenii acestei țări împreună la primul Centenar al României. Aș dori ca România să fie veșnic întreagă, iar poporul format din atâtea flori de mii de culori să trăiască în pace, să muncească cu plăcere, să ducă o viață mai bună în cinste, demnitate, bună înțelegere, prietenie, unitate, în zare să fluture de-a pururi cele trei culori".

Lasă un comentariu