LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Acum, în anul când sărbătorim centenarul Marii Uniri de la 1918, președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu" filiala Mureș, domnul jr. IOAN BERȚEA, ne-a propus omagierea unor personalități mureșene, care, prin tot ceea ce au făcut în trecătoarea lor viață, au semnat frumoase și înălțătoare pagini de istorie românească, ridicând în cinste și mărire acest colț de lume.

Așa se face că, pentru cei care nu au putut participa la comemorarea activității marelui patriot și om de cultură român SIMION C. MÂNDRESCU, comemorare ce a avut loc acum două săptămâni la Râpa de Jos, satul nașterii sale, domnul Ioan Berța a organizat, la data de 1.08.2018, la Casa Iancului din Târgu-Mureș, un simpozion, la care au luat cuvântul distinse personalități târgumureșene: DIMITRIE POPTĂMAȘ, ARTIMON MIHAI MIRCEA, IOAN POP SABĂU, MIHAI TOMȘA și MIRCEA DORIN ISTRATE.

Domnul prof. DIMITRIE POPTĂMAȘ a făcut o trecere în revistă a activităților comemorative începute cu mulți ani în urmă la Râpa de Jos și continuate până în zilele noastre, activități la care și-au adus contribuția numeroase ligi, fundații, asociații, societăți cultural-patriotice, care au ținut mereu trează amintirea noastră asupra acestei mari personalități ardelene. Din rândul acestora, un rol important l-au avut Fundația Cultural-Patriotică „Vasile Netea" din Târgu-Mureș, societatea academică mureșeană, Asociația Patriotică „Simion C. Mândrescu" și Primăria comunei Vătava.

Domnul Dimitrie Poptămaș a amintit apoi câteva date importante din biografia celui comemorat, menționând rolul acestuia în a coagula forțele unionist românești în anii premergători Marii Uniri, talentul său de diplomat ce a reînviorat românimea din străinătate, numeroasele societăți patriotice românești pe care el le-a înființat de o parte și de alta a Carpaților, societăți ce au avut un rol esențial în înfăptuire Marii Uniri, argumentele temeinice, convingătoare, aduse de el pentru ca România să nu intre în război de partea Germaniei etc.

Domnul prof. ARTIMON MIHAI MIRCEA a apreciat pozitiv faptul că Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu" din Târgu-Mureș dă cadența săptămânală activităților cultural-patriotice de la „Casa Iancului", așa cum, din păcate, nu fac același lucru și alte societăți cultural-patriotice târgumureșene.

Apoi, domnia sa ne-a vorbit despre o activitate mai puțin cunoscută a lui Mândrescu, cea de folclorist, de întemeietor și deschizător de noi drumuri în folcloristica românească, de formator a viitorilor mari folcloriști români. Lucrarea lui, „Cultura și obiceiurile populare din satul Râpa de Jos", a fost prima monografie folclorică din țară, lucrare care a tratat pentru prima dată cultura populară-folclorul, în termeni științifici, dezvăluind comorile de suflet ale românilor rămase moștenire din moși-strămoși, comori-argument prin care se poate dovedi vechimea, continuitatea și unitatea noastră pe aceste meleaguri, ca și faptul că, prin cunoașterea folclorului și păstrarea lui în conștiința colectivă a neamului, el poate fi un liant și un cheag spiritual al națiunii.

Simion C. Mândrescu ne-a mai lăsat o moștenire inestimabilă, și anume o listă cu multe cuvinte dispărute de-acum din graiul ardelenesc, semnificația și frumusețea lor de odinioară fiind o adevărată comoară salvată de la trecerea în uitare a unui fond de cuvinte românești vechi. Cei care i-au insuflat dragostea pentru folclor profesorului Mândrescu au fost renumiții lui dascăli, Bogdan Petricescu Hașdeu și Odobescu. De la aceștia, Mândrescu a transmis mai departe îndemnul lor de a ne păstra folclorul, pentru că, dacă-l vom pierde, nu vom mai avea nimic, rămânându-ne sufletul gol, sec și pustiu, lipsit de identitate.

Prof. MIRCEA DORIN ISTRATE a adus un „Cuvânt de laudă" pentru cel care a făcut atâtea lucruri mari și bune pentru neamul său și a citit o poezie ce a dedicat-o marelui dispărut.

Dr. ing. MIHAI TOMȘA, în prezent vicepreședintele Asociației Cultural-Patriotice „Simion C. Mândrescu", a mulțumit celor care au participat la activitatea de la Râpa de Jos, precum și conferențiarilor de acum, pentru strădania lor de a face cunoscută personalitatea marelui om politic și patriot român Simion C. Mândrescu, onorându-i, cu frumoasa „Diplomă Comemorativă", pe domnii: Dimitrie Poptămaș, Artimon Mihai Mircea, Ioan Pop Sabău, Mircea Dorin Istrate, Ioan Berța. Domnia sa a propus ca până la sfârșitul acestui an comemorativ, „panoplia" românilor mureșeni, care au făcut atâtea lucruri importante pentru Marea Unire de la 1918, să fie completată cu alte personalități, viața și activitatea lor să fie făcută cunoscută prin activitățile săptămânale ale societății noastre.

Domnul Ioan Berța a înmânat, la rândul său, medalia comemorativă „100 de ani de la Marea Unire din 1918", instituită de Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu" filiala Mureș, domnilor: Dimitrie Poptămaș, ing. Traian Sabău, Artimon Mircea, Mihai Tomșa și Silviu Rațiu.

Clipa de poezie a fost susținută de poeții dr. MARCOCI DORIAN și SILVIU RAȚIU, cu poezii din creația proprie, foarte apreciate de cei prezenți.

Lasă un comentariu