MUNCA PESTE PROGRAM, EXTREM DE DĂUNĂTOARE

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Asociația „Munca și familia", citați de descopera.ro, au reușit să demonstreze că munca peste programul normal are efecte dăunătoare, atât asupra angajaților, cât și asupra familiei acestora.

„În cadrul studiului nostru, am constatat că simpla așteptare a angajatorilor ca salariații lor să fie disponibili oricând au nevoie de ei crește stresul asupra acestora și asupra partenerului lor de viață, chiar dacă angajații nu lucrează în afara programului!

Inclusiv așteptările angajatorului ca salariatul să își verifice e-mailul în afara programului sunt dăunătoare sănătății acestuia.

Cererile pentru o astfel de viață, cu program așa-zis flexibil, prezintă o dilemă pentru angajați, ceea ce declanșează sentimente de anxietate și pune în pericol munca și viețile lor personale.

În plus, stresul cauzat de aceste cereri ale jobului duce la conflicte în familie, mai ales atunci când îți aduci munca acasă.

Studiul nostru arată chiar că angajații nici nu trebuie să muncească efectiv în timpul liber pentru a simți efectele nocive. Doar gândul că trebuie să fii la dispoziția patronului crește nivelul de stres pentru angajați.

Pentru părinți, munca peste program are un preț mult mai mare, afectându-le sănătatea și calitatea vieții de familie, atunci când se străduiesc să facă față orelor lungi de la birou.

Cercetarea a demonstrat că mulți părinți muncesc peste programul normal de lucru, din cauza volumului mare de sarcini. Aproape doi din cinci părinți nu ajung acasă la timp pentru a le spune noapte bună copiilor și nu au timp să îi ajute pe cei mici la teme, iar unul din patru consideră că munca este cauza neînțelegerilor cu partenerul.

Munca peste program este legată și de obiceiurile alimentare nesănătoase, precum și de timpul insuficient alocat exercițiilor fizice.

Din analiza celor peste 2.700 de părinți participanți la studiu și încadrați în câmpul muncii, am ajuns la concluzia că doi din cinci angajați care ar trebui să muncească 35 sau 36 de ore pe săptămână petrec mai mult timp la serviciu. Dintre cei care au un program de 25 de ore, doar o treime lucrează suplimentar, ceea ce descrie o situație cel puțin îngrijorătoare pentru părinții care admit că trag de timp în carieră, refuză o nouă slujbă sau promovarea, pentru a putea echilibra viața profesională cu aceea de familie.

Însă, pentru mame și tați, faptul de a deveni părinți pare să fie o decizie proastă pentru carieră, deoarece standardul pentru cei ce vor să aibă succes a rămas venitul devreme la serviciu, munca suplimentară și răspunsul la e-mailuri în afara orelor de program", afirmă oamenii de știință.

 

Lasă un comentariu