BACTERIILE REZISTENTE LA ANTIBIOTICE, DISTRUSE CU... OXIGEN

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Cincinnati, citați de descopera.ro, susțin că au dezvoltat o nouă tehnică pentru eliminarea bacteriilor fără să se folosească de antibiotice, utilizând, în schimb, lumina pentru a activa oxigenul, care astfel va distruge cele mai rezistente bacterii.

“Bacteria potențial letală numită MRSA poate infecta chiar și spitalele, întrucât este rezistentă la tratament și se răspândește rapid.

În studiul nostru, în loc să apelăm la antibiotice, care nu mai sunt eficiente împotriva unor bacterii precum MRSA, folosim molecule sensibile la lumină.

Metoda, deși a fost luată în considerare și în alte studii, nu a putut fi elaborată într-o strategie eficientă de eliminare a bacteriilor pentru că fotocatalizatorii folosiți nu distrugeau suficiente microorganisme și, de asemenea, în forma lor moleculară, sunt hidrofobi, ceea ce îi face dificil de dispersat în mediul acvatic, unde microorganismele trăiesc de obicei.

Noi am demonstrat că noua nanoparticulă este mult mai eficientă în omorârea microorganismelor, spre deosebire de altele care nu conțineau particule de metal nobil. Aceste nanoparticule au două mari beneficii: metalul îmbunătățește efectul care perpetuează generarea unui tip de oxigen mai reactiv, în timp ce concentrează fotosensibilizatorul într-un singur loc, pentru o lovitură mai precisă asupra celulelor bacteriene.

Închipuiți-vă că, dacă dorești să ataci un castel, iar soldații vor ataca individual, nu va fi foarte eficient. Dar dacă ai același număr de oameni grupați care să atace castelul într-un singur loc, este posibil să cauzeze mai multe pagube.

De asemenea, nanoparticulele sunt ideale pentru distrugerea celulelor cancerului de piele, având performanțe mai bune atunci când asupra lor este activată lumina roșie, care are o lungime de undă mare, ce penetrează adânc în piele, lucru esențial pentru un tratament împotriva acestui tip de cancer", explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu