„VÂRSTA DE AUR" A OAMENILOR - 60 DE ANI!

Distribuie pe:

Psihologii elvețieni de la Universitatea din Berna, citați de descopera.ro, susțin că, deși îmbătrânirea este văzută ca cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unei persoane, un nou studiu a concluzionat că stima de sine crește odată cu înaintarea în vârstă, aceasta fiind și perioada în care oamenii ajung să își înțeleagă scopul vieții.

„Vârsta de 60 de ani pare a fi cea la care majoritatea oamenilor învață să se prețuiască, să capete încredere deplină în sine și să înțeleagă scopul vieții. Este o perioadă extrem de stabilă în planurile personal și profesional. Mai mult decât atât, majoritatea persoanelor investesc în continuare în rolurile sociale pe care le au, ceea ce le crește stima de sine.

Este perioada în care viața profesională cunoaște cele mai mari satisfacții, oamenii mențin o relație satisfăcătoare cu soțul (soția), iar copiii devin adulți responsabili și independenți.

Examinând diferite baze de date demografice, am analizat în total peste 165.000 de persoane. Conform acestora, prima dată, stima de sine începe să crească între 4 și 11 ani, deoarece copiii se dezvoltă social și cognitiv și câștigă un sentiment de independență.

Nivelul valorii de sine începe să scadă între 11 și 15 ani, odată cu accentul pus pe comparația socială la școală.

Datele noastre arată că mulți adulți înregistrează o scădere dramatică a stimei de sine în jurul vârstei de 70 de ani. Vârsta înaintată implică frecvent pierderea rolurilor sociale ca urmare a pensionării, lipsa prietenilor, văduvia, statutul socio-economic, pierderea abilităților cognitive sau apariția altor problemele de sănătate", afirmă specialiștii elvețieni.

Lasă un comentariu