LA PREFECTURA MUREȘ, ȘEDINȚA REUNITĂ A COMISIILOR DE DIALOG SOCIAL ȘI PENTRU PERSOANE VÂRSTNICE

Distribuie pe:

În cursul zilei de ieri, la Prefectura Mureș a avut loc ședința reunită a comisiei de dialog social și a celei pentru persoane vârstnice, dată fiind importanța temelor puse în dezbatere. Nagy Zsigmond, subprefectul de Mureș, gazda și mediatorul ședinței, a propus ca materialul, transmis Prefecturii cu două zile în urmă, să aibă prioritate. Márkos György, președintele Sindicatului Cartel Alfa Mureș, a anunțat că este vorba de un conflict de muncă ce încă continuă, iar materialul înaintat Prefecturii a fost prezentat de Alin Pop, președintele Sindicatului “Unirea" Târgu-Mureș, sindicat afiliat Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor. În materialul prezentat se accentuează faptul că personalul din penitenciare își desfășoară activitatea în condiții aparte, dar membrii Guvernului sunt preocupați, cu prioritate, de condițiile de detenție, iar personalul din penitenciare, în mod practic, se poate afirma, “execută pedepse alături de deținuți". Doleanțele sindicaliștilor nefiind ascultate de ministrul Justiției Tudorel Toader, în ziua de 12 septembrie a.c., între orele 13 și 15, se va organiza o pichetare a Penitenciarului Târgu-Mureș. Câteva din revendicările solicitate:

Condiții de muncă mai bune. Ministrul justiției a promis standarde mai bune legate de condițiile de muncă, însă bugetul destinat investițiilor a fost redus la jumătate.

Plata orelor suplimentare. Personalul din penitenciar are peste un milion de ore suplimentare, restante la nivel de sistem.

Stoparea împuternicirilor ilegale. Majoritatea directorilor din penitenciare, chiar și directorul general, în opinia sindicaliștilor, au depășit condițiile legale, care, prevăd un termen de un an de zile de mandat. Totuși, sunt situații în care directorii se află chiar și la a treia împuternicire, exemplu fiind Penitenciarul Târgu-Mureș. Nu se solicită demisia lor, ci demararea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor.

Eliminarea discriminărilor salariale. Se afirmă că sunt singurele instituții, incluzând și cele aparținând de M.A.I. și M.A.N., unde nu se aplică Legea salarizării, ei fiind la nivel de legislație a anului 2009, cu modificări tranzitorii.

Aprobarea statului polițistului din penitenciare. Se arată că domnul ministru a transmis statutul Guvernului, apoi Parlamentului, de unde s-a obținut un aviz favorabil pentru modificarea statutului, dar care n-a fost discutat în prealabil cu organizațiile sindicale.

Încetarea abuzurilor asupra pensionarilor. Prin “scamatoria legislativă" din 15 septembrie, au fost reduse posturile cu 30 la sută, prin OUG, pensiile din penitenciare, polițiștilor și personalului din serviciile de ordine publică, securitate națională.

Plata integrală a orelor suplimentare curente. Dl. ministru, printr-un ordin emis în anul în curs, plătește arbitrar orele suplimentare, însă, doar în proporție de 50 la sută, precum apreciază sindicatul. S-a depus o notificare la Primăria Capitalei, și pe data de 3 octombrie, toate sindicatele afiliate la Federația Sindicatelor din Administrația Penitenciarelor vor face un miting de protest la Ministerul Justiției.

În ziarul de mâine vom prezenta dezbaterea în legătură cu modificarea Legii pensiilor.

Lasă un comentariu