Anul trecut, ROMÂNII AU EVITAT CÂT AU PUTUT SPITALELE!

Distribuie pe:

Dintr-un raport al Institutului Național de Statistică (INS) privind activitatea unităților sanitare, reiese că, în anul 2017, comparativ cu anul 2016, a crescut numărul de cabinete medicale independente, numărul de cabinete de stomatologie, al farmaciilor și al drogheriilor, în schimb a scăzut numărul cabinetelor de medicină de familie și numărul pacienților din centrele de sănătate cu paturi de spital.

“Concret, în anul 2017, au existat 576 de spitale la nivel național. Din totalul unităților sanitare, doar 338 au fost unități sanitare mari, adică spitale cu peste 100 de paturi de spitalizare continuă sau spitalizare de zi, iar 16 spitale au fost unități mici, cu mai puțin de 50 de paturi.

Însă, doar 67% din spitale au acordat îngrijiri pacienților, în regim de spitalizare de zi sau spitalizare continuă. De remarcat că 91% din totalul spitalelor erau, anul trecut, situate în mediul urban.

De asemenea, 92% din numărul centrelor de diagnostic și tratament se regăsesc tot în mediul urban, la fel și cele mai multe dispensare. Adică, 97,8% din totalul dispensarelor medicale se află la oraș, la fel cum și asistența medicală de urgență se găsește cu preponderență în mediul urban.

În ceea ce privește cabinetele medicale, aproape 60% din ele s-au regăsit în mediul urban, în timp ce 85% din cabinetele stomatologice sunt deschise la oraș. Practic, pacienții din mediul rural sunt văduviți de asistență medicală!

Modificările care au survenit în structura spitalelor la nivelul anului 2017 au făcut ca și numărul de paturi să se modifice. Astfel, a crescut cu 228 numărul paturilor din spitale, cu 32 numărul de paturi din sanatorii balneare și cu 7 numărul paturilor din unitățile sociale.

Din totalul de paturi la nivel național (peste 130.000), cele mai multe au fost puse la dispoziția pacienților în spitalele mari. Peste 90% din paturi s-au aflat în mediul urban. După specialitatea pentru care au fost alocate, cele mai multe au fost folosite pentru psihiatrie, chirurgie, interne și ginecologie.

Referitor la gradul de utilizare a paturilor de spital, acesta a fost de 232 de zile pe an în sectorul public și de 178 de zile pe an în sectorul privat.

La nivelul anului 2017, rețeaua sanitară a acordat asistență medicală cu internare continuă unui număr de peste 4 milioane de pacienți, mai puțini față de 2016. De asemenea, numărul pacienților din centrele de sănătate cu paturi de spital a fost mai mic decât cel înregistrat în 2016.

În funcție de tipul de unități sanitare, în anul 2017, cele mai mari durate medii de internare s-au înregistrat în unitățile medico-sociale , respectiv 150 de zile per pacient, și în preventorii, unde durata medie de internare a fost de 122,2 zile per pacient.

La polul opus, cele mai mici durate medii de internare s-au înregistrat în centrele de sănătate cu paturi de spital, durata medie de internare fiind de 7,4 zile per pacient.

În anul 2017, numărul medicilor a fost de 58.583 persoane, mai mult cu 2,2% față de anul 2016, iar mai mult de 52.000 dintre aceștia și-au desfășurat activitatea în mediul urban”, arată raportul INS.

Lasă un comentariu