Organizația “Salvați Copiii” a dat startul primei ediții a Taberei Sănătății

Distribuie pe:

Tabăra Sănătății, derulată în perioada 27 - 31 august, la Sinaia, face parte din proiectul “Alegeri Sănătoase” desfășurat cu sprijinul Kaufland România. 120 de copii și tineri participă la activități și ateliere organizate în cele cinci zile de dezbateri. Copiii își vor consolida cunoștințele acumulate prin programul Alegeri Sănătoase, implementat în cursul anului școlar, dezvoltându-și abilitățile de comunicare, socializare și spirit de echipă.

Alimentația nesănătoasă, lipsa exercițiului fizic, abundența în oferte pentru consum de substanțe (alcool, droguri, etnobotanice) corelate cu neglijarea parentală sau abuzul asupra copilului în familie și la școală, generează riscuri multiple pentru generații de copii și adolescenți care nu au șanse corecte la sănătate, protecție și o calitate adecvată a vieții.

Pe parcursul celor cinci zile de tabără, cei 120 de copii și tineri vor participa la ateliere menite să îi ajute să-și formeze comportamente corecte și responsabile pentru un stil de viață sănătos.

“Trăim într-o societate în care riscurile sunt aproape la orice pas. Un copil, un tânăr neinformat este o țintă ușoară în fața unui anturaj sau mediu nesănătos. Să nu uităm, totuși, că sunt foarte mulți tineri care au început să fumeze sau să consume alcool încă de la vârste fragede. Asta nu face altceva decât să le producă sechele în dezvoltarea lor ulterioară, fie că vorbim de sănătatea fizică sau de cea emoțională. Este foarte important, aș spune vital pentru societatea noastră, să promovăm un stil de viață sănătos în rândul tinerilor, o educație elementară în acest sens, aceasta însemnând o alimentație sănătoasă, exerciții fizice desfășurate regulat, conectarea emoțională a părinților cu proprii copii, eliminarea abuzului fizic și emoțional din viața copiilor noștri sau orice altă formă de bulliyng, pentru a putea crește generații de copii frumoși și sănătoși”, spunea Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al “Salvați Copiii” România.

Atelierele vor fi structurate pe cele patru tematici ale programului “Alegeri Sănătoase”: nutriție și exercițiu fizic, prevenirea comportamentelor de consum, sănătate emoțională și educație sexuală. Activitățile vor fi desfășurate de voluntari cu experiență și experți ai Organizației “Salvați Copiii” România.

“Să pot oferi copiilor informații despre sănătatea lor este motivația principală pentru care mă implic săptămânal în sesiunile de informare. Este cea mai mare împlinire, pentru mine, să văd cum schimb mentalități”. (Alexandra, 18 ani, voluntar)

În România, trei din 10 copii sunt supraponderali sau obezi, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

42% dintre adolescenți, cu vârste între 15 și 18 ani, au consumat băuturi alcoolice cel puțin o dată în viață, 26% dintre băieți și 11% dintre fetele sub 13 ani au fumat prima țigară înainte de a împlini 13 ani, iar 12% dintre adolescenții români fumează canabis, arată datele Unicef. Anual, 700 de fete sub 15 ani devin mame și sunt înregistrate peste 18.000 de nașteri în rândul adolecentelor cu vârsta între 15 și 19 ani, se specifică în aceeași analiză realizată în 2013.

Violența între copii este într-o continuă creștere, în special sub forma fenomenului de bullying. 73% dintre copii afirmă că au fost martorii unor situații de bullying în școală, 3 din 10 copii sunt excluși din grupul de colegi, 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi, 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor.

Deși Ministerul Educației Naționale a elaborat Programul “Educația pentru sănătate în școala românească”, adresat dezvoltării armonioase a copilului și adolescentului, a stării lui de bine și a unei calități a vieții, în practică acesta nu este accesibil elevilor.

Educația pentru sănătate nu face parte din curriculumul obligatoriu, având doar statut de materie opțională. Din estimările Ministerului Educației, această materie ajunge la doar 6% din totalul elevilor din România, iar materialele care facilitează predarea acestei materii (programa școlară, ghidurile didactice și manualele) au fost elaborate la mijlocul anilor 2000 (2004) și au nevoie de o aducere la zi, aflăm de la Lavinia Varodi, coordonator de program.

 

Lasă un comentariu