SECVENȚE LUDUȘENE DIN ANUL CENTENARULUI MARII UNIRI

Distribuie pe:

Angajați ai Primăriei orașului Luduș, coordonați de domnul Liviu Popa, au demarat lucrările de reamenajare a parcului din Piața Marii Uniri, din vechiul centru civic.

Pentru început, a fost înlăturat demodatul gard metalic de protecție rutieră, de pe latura vestică, învecinată cu drumul național 60 (E15). În locul lui au fost înălțate șase turnuri florale, vii și elegante prin cromatica lor multicoloră.

Respectând proiectul aprobat de domnul primar Ioan Cristian Moldovan și de Consiliul local, urmează să fie înlăturate chioșcul de presă (închis și nefolosit de cel puțin cinci ani), containerul pentru îmbrăcămintea destinată ludușenilor nevoiași, precum și masa folosită ca spațiu de expunere și de vânzare a produselor agricole de către micii producători, persoane fizice din zonă.

Întregul spațiu din preajma actualului bust al Voievodului Mihai Viteazul, unificatorul Țării Românești, Transilvaniei și Moldovei, în anul 1600, va fi reamenajat, astfel încât pe el să fie amplasate busturile turnate în bronz ale unora dintre părinții României: Mihai Viteazul, regele Ferdinand I al României, regina Maria a României, marii oameni politici Iuliu Maniu și Ion I. C. Brăteanu. Noul complex arhitectural istoric urmează să fie dezvelit și sfințit cu prilejul festivității de celebrare a Centenarului Marii Uniri, 1 DECEMBRIE 2018.

***

Doamnele florărese de la Serele orașului, îndrumate profesional de doamna inginer Luminița Covaciu, au realizat, în parcul din fața Primăriei orașului Luduș, o expoziție florală impresionantă. Ea încântă ochiul din orice parte o privești. Două segmente atrag atenția în mod deosebit. Combinând plante cu inflorescențe în culorile Tricolorului național românesc, în cele două segmente florăresele au scris: 100 DE ANI, ROMÂNIA!

***

La inițiativa domnului primar Ioan Cristian Moldovan și a consilierului său, prof. Liviu Botezan, a fost creată și lucrează de câteva luni o comisie de intelectuali care și-au asumat responsabilitatea alcătuirii unei noi monografii a orașului Luduș. Lucrarea va fi lansată în anul Centenarului Marii Uniri.

***

La sfârșitul lunii august 2018, o delegație a filialei județene Mureș a Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria”, alcătuită din colonel (r) inginer Ioan Judea, căpitan (r) conferențiar universitar doctor Adrian Șimon și ofițerul de presă inginer Lia Vințeler, împreună cu colonelul (r) Sever Popovici, președinte al subfilialei Luduș a Asociației Naționale a Veteranilor de Război din România, au avut o întâlnire de lucru cu domnii primar Ioan Cristian Moldovan, consilier Liviu Botezan, Dorin Grama, director al Casei Orășenești de Cultură, Mircea Gheborean, profesor de istorie, și jurnalistul Ioan Andrei Borgovan. Discuțiile au vizat stadiul alcătuirii noii ediții a Cărții de Aur a orașului Luduș (dedicată în întregime martirilor și eroilor ludușeni din toate timpurile, care și-au jertfit viața pentru eliberarea și reîntregirea României, pentru libertatea națională și apărarea credinței strămoșești), constituirea sumei necesare pentru editarea Cărții de Aur, lansarea Cărții de Aur, inaugurarea, în biroul primarului sau într-o altă încăpere din Primăria Luduș, a Altarului “Cultul Eroilor”.

Ludușenii sau alte persoane care doresc să cumpere exemplare din Cartea de Aur a Ludușului sunt rugați să îl contacteze, până la 1 octombrie 2018, pe domnul colonel (r) Sever Popovici, la sediul subfilialei Luduș a ANVR (în fiecare zi de marți, între orele 8,30 și 11).

***

În vara acestui an aniversar și la începutul lunii septembrie 2018, trei ludușeni și-au lansat cele mai recente cărți: profesoara Maria Gheborean, “Scrisoare către prietene și prieteni necunoscuți”, profesorul Mircea Gheborean, “Luduș. Averea Securității”, profesoara Rodica Olteanu, artist plastic, “Jurnal de călătorie iberic. Viață de emigrant”.

***

Executivul Primăriei Luduș a hotărât ca bustul din piatră, din Piața Unirii, al Voievodului Unificator Mihai Viteazul, să fie reamplasat în spațiul eroic din Piața Bisericii cu hramul “Sfântul Ioan Gură de Aur”, din parohia Gheja.

***

În anul 2018, Anul Centenarului Marii Uniri, se împlinesc 90 de ani de la stabilirea în Luduș a dr. Valer Russu (1900-1979), român patriot până în cea mai sensibilă fibră a ființei sale. Nu multă lume știe că atunci când a ales să devină medic de plasă la Luduș, dr. Valer Russu era cadru didactic universitar, asistent al profesorului Iuliu Hațieganu de la Facultatea de Medicină din Cluj, și era căsătorit. Prin stabilirea la Luduș s-a jertfit pe sine, și-a sacrificat familia pentru sănătatea și binele românilor din zona Luduș. Și-a înființat cabinet medical propriu, a înființat primul spital din Luduș, a profesat la Dispeceratul C.F.R. din Luduș. Călare, cu șareta, cu autoturismul său, a ajuns până în ultimul cătun al plasei Luduș. Și-a asumat rolul de lider zonal al românismului și pe cel de președinte al Despărțământului Luduș al ASTREI. Cinstindu-i memoria, dr. Chișu Iov Ionel, director al tuturor unităților sanitare din oraș, a atribuit, în anul 2006, Spitalului Orășenesc denumirea de Spitalul Orășenesc “Dr. Valer Russu”. În memoria afectivă a ludușenilor, numele doctorului Valer Russu este identic cu medicul de excepție și de aleasă omenie, medici pe care populația României i-a cinstit și îi cinstește și acum.

 

Lasă un comentariu