Care a fost primul: oul sau găina? Răspunsul? Amândouă!

Distribuie pe:

O echipă de fizicieni americani de la Universitatea Queensland, citați de descopera.ro, susține că a găsit răspunsul la întrebarea „Care a fost primul, oul sau găina?", prima întrebare paradoxală pusă de filosofii greci antici pentru a descrie problema determinării cauzei și efectului.

„Răspunsul la această întrebare stă în fizica cuantică, potrivit căreia lucrurile se pot întâmpla fără a li se stabili o ordine anume. Un exemplu ar putea fi drumul către muncă al unei persoane care călătorește și cu autobuzul, dar și cu trenul. În mod normal ar lua autobuzul, apoi trenul sau invers. În experimentul nostru, ordinea ar putea fi oricare. Asta se numește ordine cauzală nedefinită și nu este ceva ce putem observa în viața de zi cu zi.

Pentru a observa efectul în laborator, am folosit un sistem numit comutator fotonic cuantic. Folosind acest dispozitiv, ordinea întâmplărilor depinde de polarizare.

Măsurând polarizarea fotonilor aflați la ieșirea din comutatorul cuantic, am putut arăta că ordinea transformărilor nu era stabilită. Aceasta este doar prima dovadă a principiului, dar pe o scară largă ordinea cauzală poate avea aplicații practice reale, cum ar fi dezvoltarea comunicării sau a eficienței calculatoarelor", afirmă oamenii de știință.

Lasă un comentariu