Azi, 15 septembrie, Curățenie mare, pe toată Planeta: Să trecem la treabă!

Distribuie pe:

Azi, 15 septembrie, este Ziua de Curățenie Globală (World Cleanup Day), iar în România - Ziua Națională a Curățeniei. În această zi, milioane de voluntari din peste 150 de țări din întreaga lume se unesc în cea mai amplă mișcare civică, răspunzând îndemnului “Let's Do It!” - “Să trecem la treabă!”, în lupta împotriva uneia dintre cele mai îngrijorătoare probleme de mediu: deșeurile.

World Cleanup Day începe azi, la ora 10, în Noua Zeelandă, valul de acțiuni de curățenie urmând soarele prin 24 de fusuri orare, și se va încheia 36 de ore mai târziu, în Hawaii. Obiectivul este acela de a mobiliza 5% din populația Globului, pentru a produce o schimbare reală de comportament.

În context, “Let's Do It, Romania!” își propune ca, în cursul zilei de azi, să mobilizeze nu mai puțin de un milion de voluntari care să participe la acțiuni de curățenie, contribuind, totodată, la coagularea unei comunități active, responsabile și implicate în apărarea, conservarea și dezvoltarea mediului înconjurător.

World Cleanup Day a luat naștere în 2008, când Estonia a reușit să mobilizeze, într-o singură zi, peste 50.000 de voluntari.

Rețeaua “Let's Do It, Romania!” cuprinde echipe locale în toate județele, România fiind a patra țară care a organizat o acțiune națională de curățenie, începând cu anul 2010. Până acum, peste 1,4 milioane de voluntari au participat la evenimentele din cadrul proiectului și au colectat 18.000 de tone de deșeuri. Partenerul principal al campaniei este Kaufland România, care susține organizația încă din 2010, investind, anual, peste 5 milioane de euro în programe de responsabilitate socială, în rândul cărora se numără și “Let's Do It, Romania!”. În total, 50 de companii sprijină inițiativa.

Statistici alarmante

- Pe hartă. la nivel internațional, pentru World Cleanup Day, România este în topul țărilor care au așezat cele mai multe deșeuri: 2.872 mormane.

- În țara noastră, cel puțin jumătate din cantitatea de plastic care există astăzi a fost produsă în ultimii

15 ani (National Geographic, iunie 2018).

- Un român produce anual 254 kg de deșeuri menajere și mai puțin de 10% sunt reciclate, în vreme ce media UE este de 28%, potrivit Eurostat.

- România întârzie să adopte legislații relevante privind gestionarea deșeurilor, iar din 2020, dacă nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, va fi pasibilă de sancțiuni de până la 200.000 de euro pe zi și chiar tăierea fondurilor UE pentru protecția mediului.

Potrivit statisticilor la nivel mondial, în fiecare an, până la 12,7 milioane de tone de plastic ajung în oceane din râuri și zone de coastă, ceea ce înseamnă 15 saci de plastic pentru fiecare metru de coastă din lume. Dacă tot acest plastic ar fi pus în camioane, linia formată din acestea ar înconjura planeta de 24 de ori (Jemma Jambeck, Universitatea Georgia, 2015). Iar deșeurile din plastic tind să se acumuleze în mijlocul oceanelor, “insula” din Oceanul Pacific fiind estimată că ar fi de aproximativ 3 ori dimensiunea Franței (între 700.000 și 1,6 milioane de kilometri pătrați).

Voluntari din municipiile, orașele și majoritatea comunelor mureșene, alături de reprezentanți ai autorităților participă, azi, la acțiuni de curățenie, în cele 28 de locuri identificate pe teritoriul județului. Să trecem, într-adevăr, la treabă, pentru că noi, românii, chiar avem multe de făcut și în acest domeniu! (surse - worldcleanupday.org, letsdoitromania.ro, letsdoitworld.org, adevarul.ro)

Lasă un comentariu