În medie, angajații românii nu muncesc mai mult de 4 ani la aceeași firmă!

Distribuie pe:

Potrivit unui studiu derulat recent de compania de recrutare a forței de muncă eJobs, numărul mare de locuri de muncă disponibile pe piață, dar și creșterea așteptărilor pe care le au candidații de la un job au dus la o scădere dramatică a timpului mediu petrecut de un angajat în aceeași companie.

Așa se face că angajații români rămân, în medie, 4 ani într-un loc de muncă, după care aleg să facă o schimbare de carieră.

“Cum era de așteptat, cele mai frecvente mutări au loc pe segmentul angajaților tineri, adică aceia născuți în perioada 1980-1995 (Generația Millenial) și cei născuți după 1995 (Generația Z). În cazul primilor, angajatorii ar trebui să se aștepte la o plecare după 2,7 ani petrecuți în cadrul companiei, însă cu cât media de vârstă scade, cu atât scade și nivelul lor de stabilitate. Astfel, tinerii care abia în ultimii 5 ani au intrat pe piața muncii obișnuiesc să își caute alt job după aproximativ un an petrecut într-o companie.

Aceste statistici se explică și prin faptul că tinerii caută, în primul rând, acumularea de experiență și nu au acea teamă a schimbării și a adaptării la nou pe care o au generațiile anterioare. Atunci când primesc o ofertă pe care o consideră mai bună, uneori, chiar și cu un salariu mai mic, o acceptă pentru că văd în ea potențialul de a crește în carieră.

Semnificativ mai stabili sunt angajații care aparțin Generației X, adică aceia care au acum între 38 și 48 de ani. În medie, ei petrec 4,2 ani la un loc de muncă și iau decizia de a pleca mult mai greu decât cei foarte tineri.

În acest caz, vorbim despre o generație aflată în punctul de maturitate profesională, mulți dintre aceștia ocupă funcții de management, au obligații financiare personale care nu le permit să ia decizii pripite și de aceea sunt foarte atenți atunci când fac o astfel de mișcare.

Pentru ei, lista de criterii care trebuie bifate este mult mai lungă și se extinde pe mai multe paliere: caută o ofertă financiară bună, vor stabilitate, vor funcții de management, o reputație bună a angajatorului, dar se uită și la distanța dintre casă și birou.

Cei mai statornici sunt angajații care au depășit pragul de 50 de ani. Ei ajung la o perioadă medie petrecută în aceeași companie de peste 13 ani, mai exact, 13,3 ani. Lipsa de încredere în propriile forțe, dar și teama de adaptare la o nouă echipă și un nou mediu de lucru sunt principalele criterii pentru care doar în cazuri extreme aleg să facă o schimbare de carieră.

Statistica din România nu diferă foarte mult de cea de la nivel internațional, unde media, pe toate categoriile de vârstă, este de 4,2 ani”, arată studiul eJobs România.

Lasă un comentariu