La nivel global, PESTE 18 MILIOANE DE NOI CAZURI DE CANCER... ÎNTR-UN SINGUR AN!

Distribuie pe:

Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), care urmărește îndeaproape 36 de tipuri de cancer în 185 de țări și furnizează regulat date referitoare la răspândirea acestei boli în lume, estimează că, în acest an (2018), la nivel global, vor fi înregistrate peste 18 milioane de cazuri noi de cancer, iar 9,6 milioane de pacienți diagnosticați vor muri.

Reprezentanții IARC menționează că metodele de colectare a datelor referitoare la cancer s-au îmbunătățit și că numărul îmbolnăvirilor, precum și rata deceselor provocate de boală sunt în creștere de la an la an.

Estimările arată că un bărbat din cinci și o femeie din șase vor dezvolta boala cândva pe parcursul vieții și că, pe măsură ce țările vor deveni mai bogate, numărul cazurilor de cancer legate de stilul de viață va crește într-un ritm mai rapid decât în țările sărace.

În prezent, cancerul de plămâni, cancerul de sân și cel intestinal sunt responsabile de o treime din totalul cazurilor de cancer și decese în întreaga lume.

Cancerul de plămâni rezultat în urma fumatului este principala cauză care determină decesul femeilor în 28 de țări, cele mai afectate state fiind Statele Unite ale Americii, Ungaria, Danemarca, China și Noua Zeelandă.

Cancerul de plămâni a ajuns mai frecvent la femei, în Marea Britanie, de exemplu, fumatul devenind mai prolific printre femei comparativ cu bărbații.

De asemenea, țigaretele au devenit foarte populare printre femeile din țările cu venituri mici și mijlocii, iar industria de tutun se folosește de un marketing agresiv pentru a promova acest obicei.

Cel mai recent raport al IARC estimează că aproape jumătate din toate cazurile de cancer și de decese provocate în lume în acest an vor avea loc în Asia, în parte și pentru că foarte mulți oameni locuiesc pe acest continent și în parte pentru că rata deceselor este mai mare în această regiune. Aceasta include și rata înaltă a deceselor din cauza cancerului de ficat, care, în general, are un prognostic foarte grav în China.

Pe de altă parte, raportul IARC consideră că numărul mare de noi de cazuri de cancer se datorează și faptului că populația îmbătrânește, însă remarcă și extraordinara diversitate a tipurilor de boală în întreaga lume, ceea ce presupune ca fiecare stat să își construiască propria politică de sănătate în privința prevenției și tratamentului bolii. 

Lasă un comentariu