TRICOU PENTRU MONITORIZAREA PERMANENTĂ A INIMII

Distribuie pe:

Societatea Europeană de Cardiologie, citată de descopera.ro, anunță că la sfârșitul lunii august 2018, la München (Germania), a fost lansat dispozitivul Cardioskin, un tricou inteligent care măsoară activitatea electrică a inimii, în situațiile care necesită monitorizare pe termen lung a activității cardiace.

“Tricoul de ultimă tehnologie - Cardioskin - are electrozi cusuți în țesătura din bumbac, care efectuează non-stop verificări asupra activității inimii. Electrozii sunt conectați la un cip mic din îmbrăcăminte, care transmite rezultatele către o aplicație de pe smartphone-ul pacientului. Tot procesul are loc wireless.

La rândul ei, aplicația transmite datele unui cardiolog, care le poate evalua. Tricoul poate fi spălat de 35 de ori înainte de a fi înlocuit și a fost dezvoltat pentru a îmbunătăți detectarea condițiilor cardiace periculoase, cum ar fi fibrilația arterială, care determină un ritm cardiac neregulat și crește riscul de accident vascular cerebral. Cauzele acestei boli nu sunt cunoscute, deși tensiunea arterială crescută, infecțiile toracice, o tiroidă hiperactivă, cafeina și alcoolul ar fi posibile declanșatoare.

Electrocardiogramele convenționale sunt cele care detectează boala. Acestea se realizează în spitale și implică un personal bine instruit, care atașează până la 24 de electrozi separați pe diferite părți ale corpului pentru a măsura semnalele electrice.

Dar majoritatea pacienților prezintă ritmuri anormale doar intermitent (unii pot sta zile sau chiar săptămâni fără a avea un episod). Asta înseamnă că șansele de detectare în timpul unui control la spital sunt puține.

În unele cazuri, medicii le eliberează pacienților un dispozitiv numit Holter, care se poartă pe sub haine pentru a încerca să identifice problema. Tricoul Cardioskin, însă, este fabricat dintr-o țesătură albă din bumbac și ar putea fi o alternativă mult mai convenabilă pentru a-l îmbrăca zilnic.

Cardioskin este capabil să înregistreze o electrocardiogramă (ECG) care este apoi transmisă prin rețeaua de telefonie mobilă către un centru de monitorizare. Tricoul arată precum unul normal, dar are încorporate fire de oțel inoxidabil, funcționând, astfel, precum un electrod. Ideea este aceea de utilizare în telemedicină, în așa fel încât pacienții să poată fi monitorizați în siguranță atunci când se află acasă, și nu la spital.

Prin creșterea duratei și ușurinței monitorizării ECG mai prelungite, Cardioskin permite o mai bună identificare a anomaliilor cardiace potențial grave (inclusiv aritmie și ischemie) care pot apărea doar intermitent și pot fi ratate de alte tehnici de monitorizare.

În consecință, pacientul poate primi tratamente mai bune, personalizate pentru starea lui, cu rezultate mai bune, acesta fiind un câștig, atât pentru pacient, cât și pentru medic.

Cardioskin le permite pacienților să aibă acces la o îngrijire mai rapidă și mai eficientă, precum și să îmbunătățească activitățile de zi cu zi ale profesioniștilor din domeniul sănătății.

Fiind transmise în timp real, datele ECG accelerează considerabil procesul de diagnostic și de luare a deciziilor clinice. Prin aplicația mobilă conectată, pacientul poate identifica când are simptome, permițând cardiologului să coreleze aceste simptome cu datele colectate de tricou.

Cardioskin se va dovedi a fi un instrument important pentru cardiologul modern, întrucât monitorizează constant activitatea inimii și detectează anomalii care protejează oamenii împotriva accidentului vascular cerebral și ar putea ajuta și la diagnosticarea cauzei leșinului”, explică specialiștii de la Societatea Europeană de Cardiologie.

Lasă un comentariu