Duminică, 23 septembrie, ZIUA VA FI EGALĂ CU NOAPTEA!

Distribuie pe:

Ca în fiecare an, în luna septembrie atenția ne este îndreptată spre momentul în care pășim în toamna astronomică, acesta coincizând cu momentul echinocțiului de toamnă, când longitudinea astronomică a soarelui atinge valoarea de 180°, iar ziua este egală cu noaptea.

Potrivit Observatorului Astronomic București, punctul echinocțiului de toamnă se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care soarele îl traversează la această dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică.

Aflându-se la această data în dreptul ecuatorului ceresc, soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților.

Singurele excepții se întâlnesc în regiunile polare, în zona polului nord începând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primăvară.

În acest an, la latitudinile țării noastre, momentul echinocțiului de toamnă se va petrece la data de 23 septembrie 2018, la ora 04.54, iar soarele va culmina la amiază la o înălțime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit și orizont.

Începând cu această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până în jurul datei de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă și se va înregistra cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte din an.

Astrologii susțin că, odată cu echinocțiul de toamnă, energia universală a planetei se schimbă, aceasta fiind ideală pentru gândire sau pentru meditație. Zilele de toamnă, până la instalarea iernii astronomice, reprezintă o perioadă oportună pentru a aduce echilibrul în toate aspectele vieții noastre, fiind un timp al destinderii, dar și al deciziilor importante și al angajamentelor. 

Lasă un comentariu