MIGRAȚIA ILEGALĂ REAPRINDE SPIRITELE ÎN UE MALTA “ÎMPRĂȘTIE” ÎN EUROPA PESTE 350 DE MIGRANȚI ILEGALI

Distribuie pe:

Cei 356 de migranți de la bordul navei de salvare Ocean Viking vor fi duși în Malta și apoi toți vor fi relocați în alte țări europene, a anunțat, vineri, guvernul de la Valletta.

Migranții, aflați în largul mării de aproape două săptămâni, după ce li s-a refuzat intrarea în porturi în Italia, vor fi transferați într-o barcă a Forțelor Armate și debarcați la Malta, a declarat premierul Joseph Muscat.

Conform acordului - încheiat după discuțiile cu Comisia UE - aceștia vor fi transportați în alte șase state membre ale UE: Franța, Germania, Irlanda, Luxemburg, Portugalia și România.

“Niciunul dintre migranți nu va rămâne în Malta“, a precizat Muscat.

Migranții s-au înveselit și au dansat la auzul veștii că vor părăsi nava. Autoritățile malteze îi vor aduce pe uscat, dar Malta nu îi va lăsa să rămână în țară, notează BBC, confirmând că migranții vor fi relocați în țările menționate mai sus.

SOS Méditerranée, una dintre organizațiile de caritate franceze implicate, a cerut adoptarea unei rezoluții, după ce oamenii au fost blocați două săptămâni pe vapor, iar sistemul de salvare de la înec s-a defectat.

Intervenția a fost una dintre cele mai tensionate din ultimul timp și a implicat organizații de caritate și guverne din UE, în situația în care, la nivelul Uniunii nu există un acord oficial și obligatoriu pentru relocarea și adăpostirea migranților din țările extracomunitare.

Bande de contrabandiști continuă să obțină profituri uriașe de la migranții africani, disperați să ajungă în Europa. Libia este un punct important de tranzit, dar este haotic și dominat de violență. Mulți migranți suferă de deshidratare și malnutriție, pe ambarcațiuni nesigure de pe coasta Libiei.

SOS Méditerranée se ocupă de oamenii de pe Ocean Viking, în colaborare cu Médecins Sans Frontieres (MSF).

Franța a fost de acord să accepte 150 dintre migranți, iar Portugalia până la 35, pentru restul, relocările nu sunt definitivate.

Comisarul UE pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, a negociat acordul cu Malta și cu celelalte șase țări ale UE.

Marțea trecută, aproximativ 100 de migranți, care au încercat să înoate până la țărm, au fost îmbarcați pe nava de salvare Open Arms, care a ancorat pe insula italiană Lampedusa, după 19 zile petrecute în largul mării. A fost singura debarcare permisă, după ce alte cinci țări din UE au convenit să-i găzduiască.

Ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, numește navele de salvare “taxiuri pentru contrabandiști” și le refuză debarcarea pe țărmurile Italiei, poziția sa extrem de dură, provocând tensiuni pe scena politică de la Roma.

“După cum am promis, nu le-am acordat celor 356 de migranți de pe Ocean Viking permisiunea de a debarca în Italia. Ceea ce ne interesează, în primul rând, este siguranța cetățenilor italieni”, a scris Salvini pe o rețea de socializare. El îi acuză pe partenerii din UE că riscă să transforme Italia în “tabăra refugiaților Europei”.

AFP informează că aproximativ două treimi dintre migranți provin din Sudan, ceilalți din Africa de Vest. Aproape 100 au vârsta sub 18 ani. (Surse - DPA, AFP, BBC)

Lasă un comentariu