LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

,,Discursul lui IOAN I. C. BRĂTIANU, în primul Parlament al României întregite” a fost tema propusă de președintele Societății Cultural-Patriotice ,,Avram Iancu”, filiala Mureș, domnul ec. IOAN BERȚA, pentru adunarea din data de 19 septembrie 2018, de la ,,Casa Iancului”, temă ce a strâns un auditoriu interesat de istorie.

În debutul activității s-a păstrat un moment de reculegere față de cel care a fost prof. CIUBÎCĂ ALEXANDRU, omul de mare simțire românească, care a conferențiat de atâtea ori la Casa Iancului.

Mai apoi, domnul prof. MIHAI MONOREAN ne-a prezentat discursul, comentat de domnia sa, pe care Ioan I.C. Brătianu, “tata tuturor politicienilor români”, l-a susținut în 1919, în Parlamentul României, discurs magistral ce exprima doleanțele tuturor românilor înaintea Trianonului și a Tratatului de Pace de la Paris.

Discursul marelui om politic Ioan I.C. Brătianu, bine structurat, bine argumentat cu elemente istorice și juridice, exprima cerințele nației române privind respectarea angajamentelor asumate prin acordurile cu statele cu care România s-a aliat în război, motivând de ce a făcut acest lucru, în ce condiții, cu ce asigurări, cu ce promisiuni, cu ce jertfe umane.

Din el, ilustru politician român a făcut o adevărată lecție de istorie și de patriotism înflăcărat pentru țara sa, pentru diplomația românească, pentru posteritate.

Discursul face o trecere în revistă a societății românești anterior Războaielor Balcanice, ce și cât de prosper era și câtă putere avea atunci acest capăt de lume, de ce nu am intrat imediat în Primul Război Mondial, cum s-a ales și de ce tabăra cea mai favorabilă, ce ni s-a promis, cât sacrificiu uman a dat pentru neam, țară și victorie etc., arătându-ne ce viziune trebuie să aibă un adevărat politician, cum se face politica mare, de viitor, jalonând astfel liniile și direcțiile în care trebuie dirijat efortul de viitor în politica românească.

Acest înflăcărat discurs politic a înfiorat inimile auditoriului de-atunci și de acum, el fiind un etalon de exprimare a sentimentelor colective de atunci ale nației române, sentimente și realități evidente de care marile puteri nu puteau să nu țină seama, ceea ce s-a întâmplat în final, pentru că nu putea fi altfel pentru acele timpuri. Menționăm că discursul s-a încheiat cu aceste cuvinte atât de mobilizatoare și pline de speranțe: TRĂIM ZILELE REÎNVIERII. SUS INIMILE!

Comentariile, aprecierile, adăugirile au fost făcute de: doamna educatoare pensionar COLMAN DORINA, prof. dr(ist) SUCIU FELICIAN, prof. MUNTEANU GHEORGHE, după care, poeții MIRCEA DORIN ISTRATE, MUNTEANU GHEORGHE și SILVIU RAȚIU au citit frumoase poezii din creația proprie, având ca temă anotimpul toamna.

Lasă un comentariu