Poporul, faptele și postul

Distribuie pe:

“Postul trebuie să-ți ajute, mai întâi de toate, să ieși de sub stăpânirea poftelor trupești, să sfărâmi puterea și stăpânirea lor, să dai slobozenie și îndemnare ochiului sufletesc de a cerceta toată viața ta, de a afla cât mai bine rănile conștiinței tale, a descoperi patima de căpetenie care te roade, a te îndemna să cauți cu toată inima lecuirea ei, a hotărî odată pentru totdeauna să începi o viață bună. Dacă asta nu se dobândește, înseamnă că postul nu ți-a adus folos trebuitor, și trebuie deci să-l intensifici, sau să-l îndrepți”.

Nicodim Vulpe (1956 -), episcop de Edineț și Briceni, cleric din România (Republica Moldova). A studiat teologia la Leningrad (1977-1981) și la Moscova (1990-1992). Prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din 24 decembrie 2010, arhimandritul Nicodim Vulpe a fost ales în funcția de Episcop de Edineț și Briceni. El a fost hirotonit ca episcop la Moscova în 2010 de către Patriarhul Bisericii Ruse Chiril al Moscovei.

***

“Viața noastră trebuie să vorbească mai mult decât vorbele, iar vorbele să fie susținute întotdeauna de faptele și viața mea” (Biruiește răul cu binele).

Camară Daniel (1977 -) preot iconom stavrofor, profesor, dirijor în Parohia Ortodoxă Română Sărmașu II și “Liceul Samuil Micu”. Urmează, timp de cinci ani, cursurile Seminarului Teologic din Alba Iulia, apoi 4 ani studiază la Institutul Teologic de grad Universitar din același oraș. Din anul Domnului 2000 slujește Biserica lui Hristos ca preot paroh în orașul Sărmașu. Se face remarcat prin înființarea corurilor de la școala sărmășană: “Corul Amadeus”, “Corul Belcanto” și a corului Protopopiatului Ortodox Luduș-Mureș. Contribuții majore și ctitor al “Bisericii Militare de Pompieri Sărmașu”, al “Mănăstirii Sf. Mina, Sf. Vasile și Nașterea Maicii Domnului din Sărmașu”, ctitor al “Bisericii Larga-Sărmașu” și colaborator permanent al Bisericii parohiale Sărmașu, înzestrând-o cu toate cele necesare unei catedrale de mic oraș transilvan.

***

“Orice popor nu se poate dezvolta decât prin sine și din sine însuși, conform proprietăților lui... A voi să întemeiezi dezvoltarea lui pe alte baze de cum sunt cele ce se posedă din fire, este a pune în dezordine, în revoluțiune chiar, întreg corpul național, a-i paraliza și a-i rătăci puterile”.

Poenaru Petrache (1799-1875), cărturar iluminist, pedagog, inventator, matematician și membru titular al Academiei Române. Scapă de moarte, ascultând de Tudor Vladimirescu, de a merge la studii în Viena, apoi la Paris, unde studiază filologia și politehnica, devenind absolvent al Școlii Politehnice din Paris. În timpul studiilor brevetează primul toc rezervor din lume. A fost unul dintre organizatorii învățământului național românesc, fondatorul Colegiului Național “Carol I” din Craiova. În tinerețe a fost secretarul lui Tudor Vladimirescu. A contribuit la înființarea Școlii de Agricultură și al Școlii de Poduri și Șosele. A participat la Revoluția din 1848 și a făcut parte din Comisia pentru liberarea robilor. Devine un apropiat al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Fosta stație de metrou “Semănătoarea” îi poartă numele.

***

P.S. “Câți în Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați îmbrăcat. Nu mai este iudeu, nici elin, nu mai este rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească și parte femeiască, pentru că voi, toți, una sunteți în Hristos” (Galateni 3, 27-28).

“1001 CUGETĂRI” vol. XII

Lasă un comentariu