ANTICORPII NEUTRALIZANȚI SUPRIMĂ HIV PENTRU MAI MULTE LUNI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Rockefeller, citați de descopera.ro, au demonstrat, printr-un nou studiu, că anticorpii neutralizanți pot suprima HIV timp de până la patru luni, mult mai mult decât tratamentele disponibile în prezent.

“Datorită îmbunătățirilor aduse terapiei antiretrovirale, HIV este o afecțiune mult mai ușor de gestionat. Cu toate acestea, chiar și cele mai eficiente tratamente nu elimină în totalitate virusul, iar acesta rămâne în organism, în stare latentă. În cazul în care un pacient uită să își ia tratamentul sau renunță la el, virusul poate atinge din nou un nivel periculos. Din această cauză, persoanele infectate cu HIV trebuie să ia pastile zilnic, pentru tot restul vieții.

Studiul nostru propune o nouă imunoterapie, care combină doi anticorpi anti-HIV, capabilă să suprime HIV câteva luni. Medicamentele, numite anticorpi neutralizanți sau bNAbs, s-au dovedit a fi mai sigure și mai eficiente decât orice altă terapie testată anterior.

Astfel, am identificat anticorpii 3BNC117 și 10-1074 în timp ce studiam persoanele ale căror organisme reușesc să se lupte cu HIV fără ajutorul medicamentelor. În acest proces, anticorpii naturali vizează proteinele din afara virusului și determină sistemul imunitar să combată infecția. Scopul terapiei cu BNAb este să suprime virusul printr-un răspuns imunitar sporit, aceste medicamente rămânând în organism mai mult decât cele actuale, astfel că nu necesită administrare zilnică.

Participanții la studiu au încetat să își ia medicamentele antiretrovirale și li s-au făcut trei perfuzii, care conțineau cele două BNAb, pe parcursul a șase săptămâni. În cazul a 9 persoane infectate, sensibile la ambii anticorpi, virusul s-a estompat, în medie, 21 de săptămâni, chiar 30 la unii pacienți. Persoanele care au fost tratate cu un singur BNAb au dezvoltat rezistență la tratament, comparativ cu persoanele cărora li s-au administrat ambele BNAb. Mai mult, nu au existat efecte adverse, cu excepția unei stări ușoare de oboseală în cazul câtorva pacienți.

Deși această terapie este foarte promițătoare, virusul HIV este de mai multe tipuri, astfel că nu pentru toți pacienții ar putea avea efect.

Acești doi anticorpi nu vor funcționa pentru toată lumea, însă dacă vom combina această terapie cu alți anticorpi sau cu medicamente antiretrovirale ar putea fi eficientă pentru tot mai mulți oameni. Terapia cu BNAb ar putea determina organismul să producă singur anticorpii contra HIV”, explică oamenii de știință americani. (L.P.)

 

 

Lasă un comentariu