Premierul Dăncilă: Abuzurile din România nu mai pot fi ignorate!

Distribuie pe:

Agențiile de presă au preluat, ieri, declarația premierului Dăncilă din cadrul dezbaterii în Parlamentul European (PE) privind statul de drept din România, după ce, cu o zi înainte, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, criticase Parlamentul României pentru că nu răspunde recomandărilor în ce privește legile justiției.

În cadrul audierii de ieri, Dăncilă i-a informat pe membrii PE despre abuzurile din România, generate de protocoalele secrete, solicitând forului european să nu le mai ignore.

În același context, premierul român s-a referit la mitingul din 10 august, criticând poziția PE care, în cazul unor incidente similare petrecute în alte țări, nu a adoptat aceeași poziție critică.

“Comisia de la Veneția spunea că în sistemul sovietic, Parchetul reprezenta un instrument... Jumătate dintre magistrații din România au avut dosare prin care au fost influențați să dea soluții. Nu o spun doar eu, o spun magistrații din România. În final, toți au fost achitați, iar dosarele clasate, dar ei au fost înlăturați. Azi v-am informat pe toți despre abuzurile din România. De acum nu se vor mai putea ignora aceste lucruri, nu se va mai putea vorbi despre justiția din România, dacă nu se va vorbi despre aceste abuzuri. Întrebați-vă de ce (…). Despre mitingul din 10 august voi spune câteva cuvinte. Văd că e acuzată Jandarmeria Română că a acționat împotriva unor oameni violenți care au încercat să intre în Guvern. Nu am văzut aceeași poziție față de alte mitinguri din Franța, Spania etc., atunci când forțele de ordine au intervenit cu aceleași proceduri. Nu pot accepta ca Jandarmeria să fie acuzată pentru acțiuni practicate peste tot în Europa. Nu permiteți ca în România să se întâmple lucruri de neacceptat în alte state membre. Nimeni, niciodată nu va putea întoarce România din parcursul său european”, a declarat prim-ministrul Dăncilă.

Tot ieri, înaintea dezbaterii din PE privind statul de drept în România, premierul Dăncilă a avut o întrevedere cu președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, pe care l-a asigurat că legile justiției au fost modificate într-un mod transparent și în conformitate cu legislația europeană, în dialog cu partenerii europeni, inclusiv cu Comisia de la Veneția, se arată într-un comunicat al Guvernului. Potrivit acestuia, prim-ministrul a vorbit cu președintele PE și despre protocoalele secrete încheiate între serviciile de informații și diferite instituții judiciare. “Cei doi oficiali au purtat o discuție constructivă referitoare la reformele din domeniul justiției realizate în România”, premierul reafirmându-și deschiderea pentru continuarea dialogului cu Comisia de la Veneția, se mai arată în documentul citat.

Lasă un comentariu