Georgeta Penciuc

Distribuie pe:

Motto: “Muzica este calea cea mai scurtă de eliberare de tirania aversiunilor și a înclinațiilor egoiste. Din această cauză lumea se îndreaptă tot mai mult către muzică!”

Georgeta Penciuc, mignona doamna profesoară de muzică, ageră, activă, prezentă la clasă, a participat la organizarea și formarea unui cor pe voci egale de copii, sau un cor mixt de adulți, cum a făcut la Biserica de piatră și mai târziu la Biserica de lemn - Mihai Eminescu -, a fost sufletul unei excursii educative cu pionierii sau cu grupul de colegi - studenți anii I, II, III de la Institutul Pedagogic Târgu-Mureș, pentru audierea și vizionarea unui spectacol de operă autentică la Cluj-Napoca. A participat continuu la acțiunile artistice din viața și activitatea colegilor în timpul vacanțelor sau în vremea taberelor la Năvodari, Buciumeni, Răstolița, Lăpușna, Gurghiu, Sovata sau în taberele de creație concepute în cadrul școlilor generale.

Activitățile concepute, organizate și finalizate de Georgeta Penciuc se referă și la calitatea de metodist a Inspectoratului Școlar Județean, rol în care organiza cu seriozitate și competență acțiunile ce se impuneau de către Inspectoratul școlar pentru dobândirea gradelor didactice: definitivat, gr. II, gradul I, cu scopul consultării și colaborării delegației M.E.I. în luarea deciziilor.

Este proverbială bunăvoința cu care sprijinea și ajuta tinerii colegi de muzică în activitățile premergătoare, necesare susținerii examenelor cu: ore deschise, lucrul la cor cu două, trei voci, inițierea unor concursuri tematice din viața și activitatea unui compozitor român sau străin, sau pregătirea pentru participarea la audierea unui concert educativ.

Rămân, de asemenea, memorabile reuniunile corale organizate de doamna Georgeta Penciuc cu prilejul sărbătoririi unor evenimente importante din istoria poporului român, a altor manifestări susținute de grupurile vocale, formațiile instrumentale, recitaluri de poezie.

Rezultatele bune obținute la fazele municipale și județene au fost dobândite cu prezentarea unor programe muzicale din care nu lipseau lucrări muzicale realizate de Gh. Lungu, Ion Vidu, D. G. Kiriac, Gh. Dima, Tudor Jardo, Valentin Timaru, Timotei Popovici, Gh. Cucu, Anton Pann...

Amintim, de asemenea, serile muzicale - organizate de familia Penciuc cu profesorii Tudor Jardo, Maxim Dragon, Valeria Covătaru, Iacob Măiereanu, Bujor Dânșoveanu, Enela Borza - în care se asculta muzică clasică și romantică interpretată la pian, vioară, prelegerile din istoria muzicii mureșene, noile culegeri de folclor și prezentarea compozițiilor maestrului Tudor Jardo din audițiile prezentate la concertele susținute la Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, Timișoara și București.

Doamna Georgeta Penciuc, alături de alți colegi, a participat sub îndrumarea șefului de catedră, etnomuzicologul Tudor Jardo la primele culegeri de folclor în județele Mureș și Bistrița-Năsăud, culegerea valorificată apoi în cadrul orelor de folclor. Altă grupă de studenți au participat la culegeri în județele Cluj, Bihor, Maramureș și Banat.

Datorită experienței obținute în cadrul pregătirii corurilor de copii și adulți, doamna Georgeta Penciuc a fost prezentă în numeroase comisii de jurizare la concursurile școlare și județene de muzică corală și program folcloric.

De asemenea, Georgeta Penciuc a organizat grupe de elevi și profesori pentru a viziona pregătirea concursului TV “Dialog la distanță”, la spectacolele susținute de Ansamblul artistic “Mureșul”, la programele organizate pe scenariul și piesele muzicale ale compozitorului Tudor Jardo.

Crezul în activitatea didactică al dnei profesoare Georgeta Penciuc a fost cel din viziunea creștinătății: Dragostea, Nădejdea și Credința.

În memoria tuturor, doamna Georgeta a rămas cu trăsăturile sale dominante: generozitatea, finețea și dragostea nețărmurită.

 

Lasă un comentariu