“ÎNTÂI DECEMBRIE E FĂURIREA ROMÂNIEI MARI”

Distribuie pe:

Sub patronajul domnului primar Ioan Cristian Moldovan și al consilierului său, profesor Liviu Botezan, în primăvara anului 2017 și-a început activitatea la Luduș Grupul de coordonare, pe plan local, a pregătirilor pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri.

Hrisov pentru viitorime

Domnul consilier prof. Liviu Botezan și-a asumat responsabilitatea proiectului cu valoare istorică și de înaltă simțire patriotică de înălțare, în parcul din Piața Unirii, a busturilor turnate în bronz ale unora dintre părinții României Mari.

Onorându-și obligațiile asumate, domnia sa a reușit să obțină colaborarea sculptorilor Simion Moldovan și Șanta Csaba. I-a invitat la Luduș. Tratativele s-au purtat “la fața locului”, în parcul din Piața Unirii. Au urmat consultările cu specialiști din județul Mureș: profesor universitar doctor Cornel Sigmirean, de la Universitatea “Petru Maior”, din Târgu Mureș, profesor doctor Nicolae Băciuț, directorul Direcției de Cultură Mureș, inginer Ioan Corla, președintele Fundației “Ardealul” din Luduș. La încheierea contractului, cei doi sculptori au cerut pentru executarea celor cinci busturi suma de 50.000 de euro, argumentată prin calcule de producție. Problema era că Primăria și Consiliul local Luduș nu aveau acești bani. Domnul Liviu Botezan a apelat atunci la binevoitori sponsori. A avut succes. Trei firme din Luduș, SC Tereos - Fabrica de Zahăr, SC Vita Foam și SC Kompotech au donat fiecare câte 10.000 de euro. După alte încercări și tratative, a găsit înțelegere la SC Azomureș, din Târgu Mureș și la SC Romgaz Mediaș. De asemenea, fiecare a oferit câte 10.000 de euro.

Suma fiind în întregime asigurată, sculptorii au trecut la executarea comenzii. În prima fază, domnul Liviu Botezan a fost prezent la modelarea busturilor în argilă și la turnarea în gips. A urmărit îndeaproape turnarea busturilor în bronz, prin tehnica “ceară pierdută”. Domnia sa va coordona în continuare lucrările de finisare a soclurilor realizate de cioplitori în piatră, din județul Harghita, va coordona asamblarea lor în parcul din Piața Unirii, eveniment programat să aibă loc până în data de 15 noiembrie 2018.

***

Sănătate prin sport entru cetățenii din Al Doilea Centenar al Marii Uniri

Sâmbătă, 6 octombrie 2018 , în spațiul pieței săptămânale din Luduș, a avut loc a XIV-a ediție a “Trofeului Ella Kovacs”, eveniment organizat de Atletic Club Sportiv Luduș (președinte domnul Dennis Bordan), avându-i ca finanțatori Consiliul Județean Mureș, Direcția de Tineret și Sport Mureș și orașul Luduș. Au participat sportivi de la cluburile sportive, școlile gimnaziale și liceale din Târgu Lăpuș, Mediaș, Vatra Dornei, Bistrița, Hunedoara, București, Alba Iulia, Poiana Stampei, Suceava și din Luduș. Probele și categoriile de participare au fost: 800 m fete III și băieți III, 1.500 m fete II și băieți II, 1.500 m fete I și băieți I, 3.000 m junioare și juniori III, II și I, 5.000 m masters M/F:40-50, 51-60, +60. Au fost acordate 16 trofee pentru locul I, 16 trofee                         

pentru locul II și 14 trofee pentru locul III. Toți au primit câte un tricou (albastru, pentru locul I, galben, pentru locul II, roșu, pentru locul III). Dintre ludușeni, Kristof Monica a obținut locul I, la junioare I, domnul Cîrpaci Szanto Alexandru (masters M +60) locul I, Călugăr Cătălin (juniori I), Costin Robert (maters M 40-49) și Stan Emil (masters M 40-49), Dan Filon locul III (masters M +60).

Prezentarea și înmânarea trofeelor a fost realizată de coordonatorul de proiect, prof. Stan Emil Alecu și Maestra Emerită a Sportului, Ella Kovacs.

***

Distincții pentru ludușenii făuritori ai Marii Uniri

Pe masa de lucru a domnului primar Ioan Cristian Moldovan se află proiectele de acordare a titlului de Cetățean de Onoare al orașului Luduș, post mortem, avocatului dr. Ioan Oltean, îmvățătorului Vasile Morariu, preotului greco-catolic Enea Pop Bota, preotului ortodox Andrei Badiu, avocatului dr. Mihail Moldovan, canonicului Ioan Modrigan din Gheja, lideri locali ai mișcării de autodeterminare națională a românilor din Transilvania, ai Cercului Electoral al Ludușului de Mureș, participanți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, membri activi ai Despărțământului Luduș ASTRA, cetățeni care și-au asumat responsabilități administrative și politice în efortul de integrare a localității Luduș și a județului Turda în noul context al României Mari.

Foto: Premianții “Trofeului Ella Kovacs”

 

Lasă un comentariu