De la 1 ianuarie 2019, NIVEL MAXIM AL GRADULUI DE ÎNDATORARE PENTRU POPULAȚIE

Distribuie pe:

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a adoptat miercuri, 17 octombrie 2018, modificarea și completarea Regulamentului BNR nr. 17/2012 privind unele condiții de creditare.

Potrivit unui comunicat de presă al BNR, noile reglementări prevăd că nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei și 20% la cele în valută. Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligațiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar.

Rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achiziționării primei locuințe ce urmează a fi ocupată de debitor. Regulamentul se aplică atât instituțiilor bancare, cât și IFN.

“Care sunt principalele obiectivele urmărite la modificarea Regulamentului? Simplificarea accesului la credite al persoanelor fizice și consolidarea creșterii sustenabile a activității de creditare. Conform noii metodologii de calcul, nivelul creditului și al ratelor aferente va putea fi stabilit ușor de orice solicitant. Protejarea populației cu venituri medii și cu venituri sub valorile medii în sensul îmbunătățirii capacității de plată, pentru creditare sănătoasă.

Care sunt principalele modificări din Regulament? Simplificare: oricine dorește un credit își poate calcula ce sumă poate plăti lunar sub formă de rate la bănci și IFN. Până la 31 decembrie 2018, rata lunară maximă, variabilă de la o bancă la alta, se calcula din venitul net minus cheltuieli de subzistență, minus alte ajustări privind veniturile și minus ajustări de șocuri privind cursul de schimb, rata dobânzii și venitul disponibil, iar de la 1 ianuarie 2019 rata lunară se va calcula doar din venitul net, fără minusuri, și va reprezenta maximum 40% în lei și maximum 20% în valută. Facilități pentru creșterea sustenabilă a activității de creditare a populației, reguli mai permisive pentru achiziționarea primei locuințe ce urmează a fi ocupată de debitor, neaplicarea limitei gradului de îndatorare pentru maximum 15% din portofoliul de credite noi destinate persoanelor fizice, la nivelul fiecărui creditor, și reducerea birocrației bancare pentru acordarea unui credit.

Ce se întâmplă cu solicitările de creditare formulate, dar care nu au fost încă finalizate? Toate solicitările de credit formulate înainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clienților persoane fizice, precum programul Prima Casă, se soluționează pe baza reglementării de la momentul depunerii cererii la bancă, chiar dacă acordarea creditului are loc după 1 ianuarie 2019.

Vor mai fi posibile refinanțările? Creditele acordate exclusiv în scopul rambursării datoriilor aferente creditelor contractate anterior intrării în vigoare a proiectului de regulament sunt exceptate de la noile cerințe privind gradul de îndatorare. Acest lucru nu este valabil, însă, pentru refinanțările ce presupun și acordarea unui credit suplimentar celui (celor) existent(e).

De când se aplică noul Regulament? Modificările la regulament se publică în Monitorul Oficial al României și intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019.

Care va fi impactul estimat al noului Regulament? Impact nesemnificativ asupra creșterii economice. Exemplu de impact estimat asupra nivelului ratelor maxime contractate de debitori: persoană cu venitul net de 3.000 lei - până la 31 decembrie 2018, rata maximă lunară este de 1.413 lei; de la 1 ianuarie 2019, rata lunară maximă va fi de 1.200 de lei. Pentru o gospodărie formată din doi adulți și doi copii, cu venituri totale de 5.000 lei net lunar - în prezent rata maximă lunară este de 1.996 lei, iar după 1 ianuarie 2019 va fi de 2.000 de lei.

Măsuri similare de ordin prudențial au fost adoptate deja în alte țări cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania și Cehia”, explică BNR în comunicatul de presă.

 

Lasă un comentariu