Proiect: AJUTOARE FINANCIARE PENTRU FERMIERII CARE DEŢIN ÎNTRE 3 ŞI 9 VACI DE LAPTE!

Distribuie pe:

Pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), a fost publicat un proiect de hotărâre, prin care sunt prevăzute ajutoare financiare de 5,44 milioane de euro din fondurile europene alocate României, pentru fermierii români care deţin între 3 şi 9 vaci de lapte.

„Ajutorul financiar prevăzut se acordă producătorilor de lapte, persoane juridice, persoane fizice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, care se încadrează la activitatea agricultură la scară mică.

Pentru obţinerea ajutorului financiar, beneficiarii trebuie să deţină un efectiv de vaci de lapte de minimum 3 şi maximum 9 capete, inclusiv, pe beneficiar, identificate şi înregistrate în RNE la data depunerii cererii, în exploataţie cu cod ANSVSA, şi să aibă documente că a livrat (vândut) direct minimum 4 tone lapte în perioada 1 aprilie 2015 - 31 martie 2016. Cererea, însoţită de documentele prevăzute, se depune la centrele judeţene ale APIA, până la data de 2 mai 2017, inclusiv.

Suma cuvenită fiecărui producător de lapte se calculează de către APIA, prin împărţirea sumei totale prevăzute la efectivul eligibil de vaci de lapte. Plăţile pentru aceste ajutoare se efectuează până la data de 30 iunie 2017.

Prin acordarea acestui ajutor financiar, micii fermieri vor avea posibilitatea să crească şi să producă mai mult pentru piaţă, asigurând astfel un venit din ce în ce mai mare membrilor familiei care trăiesc din agricultură. De asemenea, fermele mici se pot consolida şi impune pe piaţă, asigurând îndeplinirea indicilor de calitate urmăriţi de procesator.

Totodată, se creează posibilitatea creşterii valorii adăugate a produselor agricole, promovării laptelui şi produselor lactate pe pieţele locale şi dezvoltării circuitelor scurte de aprovizionare", se precizează în proiectul MADR.

Actul normativ mai precizează că producătorii de lapte care deţin un efectiv de vaci de lapte mai mic de 3 capete sau mai mare de 9 capete nu beneficiază de prevederile acestuia.

 

Lasă un comentariu