Răspundem cititorilor - De ce s-au înnegrit frunzele nucului, în această toamnă?

Distribuie pe:

Un cititor al ziarului “Cuvântul liber” ne-a solicitat informații despre înnegrirea frunzelor de nuc și a fructelor, în această toamnă. Având în vedere importanța nucului într-o gospodărie, prin valoarea nutritivă a fructelor, se spune că un consum de opt nuci pe zi prelungește viața omului cu zece ani, ne-am documentat și vă prezentăm următoarele: Antracnoza, este o boală care poate determina căderea prematură a frunzișului și fructelor, mai ales în a doua parte a verii. Pe frunze apar pete de 3-4 mm mărime, rotunde - ovale, cu marginea maronie. Pe partea opusă apar organele de înmulțire a ciupercii. Prevenirea și combaterea acestei boli se face, în această perioadă, prin strângerea și arderea frunzelor. După căderea frunzelor este recomandată stropirea cu substanțe pe bază de cupru care inhibă iernarea agenților patogeni.

O altă boală frecventă la nuc este Arsura bacteriană, care se manifestă pe frunze sub forma unor pete circulare sau unghiulare pe lângă nervuri. Pe fructe apar pete brune care se înnegresc și se lipesc de coaja nucii prin putrezire. Coaja și sâmburele se înnegresc, devenind fără valoare și nu se mai pot utiliza. Cea mai eficientă metodă de prevenire și combatere este stropirea de primăvară, la intrarea în vegetație, 2-3 stropiri cu substanțe ionice pe bază de cupru.

Lasă un comentariu