O NOUĂ CARTE ÎN ANUL CENTENARULUI MARII UNIRI, “SCRIITORI ȘI ARTIȘTI DIN ARDEAL”

Distribuie pe:

Lansarea în spațiul public a acestei valoroase cărți a avut loc la Târnăveni, Casa de Cultură “Mihai Eminescu”, în data de 24 octombrie, ora 17, în prezența unor oameni de cultură locali, a primarului Sorin Megheșan, invitatului special al autorului, prof. pr. dr. Ioan Mitrofan din Blaj, și al unui numeros public, iubitor de cultură, literatură și artă. Moderatori Petru Lechințan și prof. Ionel Covrig. În deschiderea acțiunii, primarul Sorin Megheșan a subliniat importanța, valoarea, calitatea și construcția acestei lucrări, cu profunde semnificații în viața culturală a municipiului.

Cartea a fost prezentată și susținută de către prof. Ionel Covrig, președintele Asociației “ASTRA”, despărțământul Ghe. Oprean Târnăveni, Petru Lechințan, membru fondator al L.S.R. filiala Mureș, și de către Aurel Hâncu. Structura cărții are la bază două mari capitole: I. Scriitorii și artiștii de azi, II. Scriitori și artiști din trecut.

Titlul acestei cărți este emblematic pentru cel puțin două din dimensiunile spirituale ale lucrării: acea de omagiu adus în anul Centenarului, Unirii valorilor din Ardeal, și, de ce nu, pioasă considerație transmisă Târnăveniului, numeroșilor autori contemporani, figuri ilustre românești adunate la un loc, bine cunoscute de către autorul lucrării. O antologie, un fel de Dicționar Enciclopedic cuprinzând personalități, prozatori și poeți ai artei, istoriei, științei și vieții sociale, imaginea caleidoscopică a unei lumi românești, obelisc de cuvinte înălțat omului. Carte circulară, incluzând înăuntru creații diverse, foarte valoroase.

Autorii cuprinși în cartea domnului profesor Aurel Hancu sunt mulți, iar opera lor este la fel de diversă ca și vocile pe care ei le folosesc pentru a-și transmite valoarea și viziunile, fie că scriu momente ale vieții sau despre acele lucruri pe care nu întotdeauna îndrăznim să le spunem cu voce tare, nici măcar nouă înșine.

Teme care se concentrează pe descrierea relațiilor umane, de multe ori prin intermediul celor mai banale întâmplări din viață, exprimate prin metamorfozele poeziei, condensând problemele și preocupările omului contemporan, de la tot felul de momente din viață la implicarea socială. Pledoarie pentru alteritate, demnitate și varietate culturală. Pentru Ardealul nostru drag, izvor nesecat de talente și forță spirituală, ținutul nostru de suflet pentru care ne luptăm să-l ținem viu și frumos și care se poate mândri cu cele mai sincere, captivante și folositoare lecturi pe care ni le oferă autorii și artiștii contemporani, dar și cei din trecut, cuprinși în această carte frumoasă și de mare interes pentru oricine interesat de cultură. Datorită lor, generațiile înconjurate de tehnologie și progres tehnic digital mai reușesc să găsească un alt sens vieții și să primească răspuns la toate întrebările la care trebuie să răspundă societatea în care trăim.

Dacă vrei să cunoști literatura autohtonă contemporană a Târnaveniului, descoperi în cartea de față autorii locali preferați din noua generație, dar și cărțile unor debutanți, ecoul Cenaclului Literar-artistic “Elena din Ardeal”, al cărui președinte este profesorul Aurel Hancu. Ne bucură mult prezența în această carte a unor autori care ne sunt foarte dragi, apropiați cu trup și suflet Târnăveniului: Lazăr Lădariu, Nicolae Băciuț, Mircea Dorin Istrate, Valentin Marica, Marius Pașcan, Dumitru Titus Popa, Eugeniu Nistor, Dumitru D. Silitră, Nicolae Victor Fola, Ioan Brad, Aurel Hancu ș.a. De asemenea, prezenți în carte sunt membrii marcanți fondatori ai LSR filiala Mureș: Viorica Feierdean, Vanda Ani, Viorica Sutu, Ioan Munteanu, Petru Lechințan.

Cum ar arăta în viitor istoria literaturii fără evenimentele ce se petrec în contemporaneitatea ispititoare și foarte interesantă, cărora acești autori le dau viață?! Indiscutabil, autorul acestei cărți dăruiește generațiilor viitoare creații frumoase, pilde de gândire și simțire românească, măreția sentimentelor transmise și ideilor puse în fața celor de azi, creatori și gânditori ai timpului postmodern. Ca preot, într-un dialog permanent cu Divinitatea, autorul acestei lucrări plasează lupta dintre bine și rău pe un fundal profund și viu, etern, în conștiința neamului nostru creștin.

Pertinente, elogioase și obiective intervenții pe marginea acestei cărți au avut: prof. pr. dr. Ioan Mitrofan, Zoltan Demeter, prof. Viorica Z. Costea, pictorul Iuliu Moldovan. Pentru ambianță și farmecul ceremoniei au fost interpretate câteva cântece savuroase de mare succes de către doamna Pușa Rozor, punerea și interpretarea pe muzica celebrei poezii “ACASĂ” a autorului Aurel Hancu, de către admirabila prof. înv. Vanda Ani.

Aurel Hancu, membru al USR, erudit organic scriitor, credincios, declarat creștin greco-catolic, moralist, eseist, poet și preot ne este mărturie a unei pasiuni infinit de mari pentru religie, Biblie și credința în Dumnezeu, profil psihologic creator adânc umanizat, personalitate cucerită prin străduință, insistență și pasiune, rămâne unul dintre cei mai valoroși intelectuali ai culturii noastre postbelice. Ca profesor de Limba Română, domnia sa și-a pus amprenta pe generații întregi de elevi, prin rigurozitate, dăruire și profesionalism.

Lasă un comentariu