Situația la zi cu privire la programul județean de întreținere a drumurilor

Distribuie pe:

Ieri a avut loc o conferință de presă, în Sala Mică a Palatului Administrativ, pe tema situației la zi cu privire la programul județean de întreținere a drumurilor, ținută de Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș. În privința sistemului de întreținere a drumurilor, Péter Ferenc a spus că este un segment important de activitate, pe o lungime de peste 700 km și necesită reparații foarte multe, în zone cu fluctuație foarte ridicată a circulației rutiere. “Am încercat să mărim ritmul acestor lucrări pe care trebuie să le executăm în fiecare an. În anul 2018 am reușit să turnăm covoare asfaltice pe 61,8 km de drumuri județene. Valoarea totală a lucrărilor este 12,6 milioane lei. Comparativ cu anii precedenți, în 2016 au fost asfaltați 31 km, în 2017, 45 km. Am încercat să mărim cantitățile asfaltice și este o tendință de creștere. Drumurile județene fac legături între regiuni, între județe și este important ca starea lor să fie cât mai bună”.

În legătură cu plombările asfaltice, ele au fost în valoare de 1,5 milioane lei. S-a reușit încheierea unui contract-cadru în baza căruia CJ face contracte pe segmente rutiere. În acest an s-a reușit realizarea plombărilor în luna mai. De multe ori lucrările sunt amânate pentru că licitațiile sunt contestate. Sunt stabilite deja contracte-cadru pentru întreținerea drumurilor pe timp de iarnă, pe segmente rutiere pentru anul acesta. “Suntem pregătiți în orice moment să dăm ordin de începere pentru întreținerile de iarnă și aceasta este soluția pentru a nu mai exista acele probleme, să existe contracte-cadru pe mai mulți ani și pe segmente pentru fiecare perioadă a anului”. Pentru deszăpeziri, contractul este până la 31 decembrie, zi în care se face alt contract pentru anul următor pe perioada 1 ianuarie-31 martie, cu posibilitate de prelungire în caz de necesitate. Poate cea mai importantă zonă unde s-au turnat covoare asfaltice este pe drumul ce face legătura între Ungheni și Acățari, în lungime de 9,7 km. Au mai rămas circa 7 km, segment rutier care a fost reabilitat prin plombări. În funcție de starea străzilor, dacă nu vor corespunde, se va turna un strat asfaltic nou. Lucrări importante s-au făcut în zona Gornești, Dumbrăvioara - Glodeni, în lungime de 4 km. În zona Găneștiului s-a asfaltat în lungime de 3,5 km, dar sunt segmente și mai mici, de 1 sau 2 km între Târnăveni și Bălăușeri. Între Viforoasa și Miercurea Niraj 7,5 km, între Rigmani și Miercurea Niraj 2,3 km, în zona Ibănești - Isticeu, Reghin Lăpușna sunt tronsoane de 4,03 sau 1,09 km, în zona Batoș covoare asfaltice de aproape 5 km, în zona Șăulia de Câmpie, Cecălaca, zona Luduș până la limita județului Alba. În privinta Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) au fost patru contracte semnate cu Guvernul României. Trei contracte au deja stabilite lucrările, iar în zilele următoare se va semna și al patrulea pentru lucrări. Două au fost contestate. La una dintre acestea s-a rezolvat prin instanța de judecată. Este vorba de tronsonul Bahnea - Cund - limită de județ Sibiu. Contractul a fost semnat și se află în faza de proiectare și obținerea avizelor. La Moreni, Archita și limită județ Harghita s-a încheiat contractul după ce a fost contestat, atacat în instanță, iar CJ a câștigat procesul, iar acum se află dosarul în fază de proiectare și obținere a avizelor. La Breaza - Voivodeni - Glodeni a fost o altă contestație, peste câteva zile va fi semnat contractul pe tronsonul Luduș - Sărmașu - limită județ Bistrița-Năsăud, unde contractul de proiectare-execuție a fost semnat și pot începe lucrările de construcție. Proiecte în pregătire, pentru Ernei - Eremitu - Sovata pe 36,63 km, pentru Reghin - Lăpușna - limită județ Harghita 12 km, Târgu-Mureș - Miercurea-Niraj - Sărățeni - limită județ Harghita, Sângeorgiu de Pădure - localitatea Bezid și limită județ Harghita, cât și îmbrăcăminți rutiere ușoare pe un tronson Fântânele - Vețca - intersecția cu DN 13C.

În programul de reabilitare structură Agnita - Sighișoara - județ Sibiu, lucrarea a fost contestată, contestatarul a pierdut și urmează semnarea contractului de proiectare. Pentru Ungheni - Mica - Târnăveni s-a întocmit o procedură de proiectare-execuție, dosar aflat în finalizare și în câteva zile se va cunoaște câștigătorul licitației.

 

Lasă un comentariu