Oportunități de afaceri. Căpșunul

Distribuie pe:

Căpșunul este o plantă cu fructe aromate, tonice, gustoase, bogate în săruri de potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu, vitamine C, B1, B2, E, acid salicilic, acid pantotenic, proteine , zaharuri, flavonoide, uleiuri volatile, tanin și polifenoli cu rol antioxidant. Aceste proprietăți terapeutice stimulează imunitatea naturală și funcțiile hepatice, reglează tensiunea, remineralizează organismul, au efect detoxifiant, scad colesterolul. Fructele se folosesc în stare proaspătă ori conservate sau prelucrate sub formă de compoturi, siropuri, gemuri, dulcețuri etc.

Pe vremuri, în județul Mureș existau plantații cu căpșuni la fostele CAP Petelea și Valea Largă, cultura fiind rentabilă. În plus, în grădinile de lângă casă se cultivau suprafețe mici cu căpșuni, pentru consumul familiei sau pentru piață. Erau renumiți grădinari din Curteni, comuna Sântana de Mureș. După “revoluție”, având în vedere faptul că această cultură presupunea mai multă muncă și pricepere, căpșunul se cultivă la noi în județ, dar pe suprafețe mici, în grădinile de lângă casă. Piețele din Târgu-Mureș sunt aprovizionate cu fructe proaspete din județul Satu Mare și din județele din sudul țării, unde s-a păstrat tradiția. Este adevărat că, comercianții de fructe le importă din Spania, cu alt gust și altă aromă decât cele indigene.

Fiind o plantă perenă, semi erboasă, căpșunul se poate cultiva cu succes și la noi în județ, cu soiuri produse la Institutul de Cercetare - Dezvoltare Pitești Mărăcineni, sau la stațiunile din subordine, fiind recomandate soiul Premial timpuriu, cu o producție de 15 tone/ha, Magic, cu 20 tone/ha, Coral, cu 30 tone/ha. În România au apărut și soiuri remontate, care fructifică, de două ori pe an, soiuri din import.

Fiind o afacere profitabilă pentru o familie din mediul rural, cu desfacere sigură și la prețuri acceptabile, cultura căpșunului se recomandă și la noi în județ, sub formă de cultură multianuală, de trei-cinci ani. Epoca de plantare este toamna, din a doua jumătate a lunii august, până la sfârșitul lunii octombrie. Anul acesta, dată fiind seceta prelungită din toamnă, stolonii de căpșun se mai pot planta și în această perioadă. Primăvara, plantatul se face în lunile martie, aprilie, iar vara din 15 iulie până în 15 august.

Căpșunul preferă solurile cu textură mijlocie, cu o bună reținere a apei, cu reacție acidă sau neutră, ph 5,5-6,8, care să nu formeze crustă după ploi. Recomandate sunt luncile râurilor cu soluri cernoziom, cenușiu de pădure, brun roșcat de pădure. Terenurile trebuie să fie plane, fără denivelări, bine mărunțit, fertil, afânat, reavăn pe o adâncime de 20-45 cm, fără buruieni, să aibă în apropiere o sursă de apă. Înainte de plantare se face o fertilizare cu 40-60 tone, gunoi de grajd la un hectar, 200 kg/ha superfosfat și 200 kg/ha sare potasică. Pentru combaterea viermelui sârmă și larvelor cărăbușului de mai se va face o dezinfecție puternică a solului.

Plantarea se face la distanțe de 70-80 cm între rânduri și 22-25 cm între plante pe rând. Lucrările de întreținere în primul an constau din completarea golurilor. În anul următor se face mulcirea la culturile fără folie, greblatul terenului, lucrări de întreținere a solului, irigarea culturii și tratamentele fitosanitare pentru mană, făinăre, pătarea albă și roșie, putregaiul cenușiu și dăunători, eliminarea stolonilor. Recoltarea se face în 4 reprize începând cu luna mai, sau în 6-7 reprize la soiurile cu fructificare mai densă.

Decât să meargă românii noștri la cules de căpșuni în Spania, Germania sau Italia, este mai rentabil să cultive căpșuni la noi, în țară, unde valorificarea producției este asigurată.

Lasă un comentariu