VACCIN PENTRU PROTEJAREA PACIENȚILOR CU ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL

Distribuie pe:

Cercetătorii japonezi de la Universitatea Osaka, citați de descopera.ro, susțin că au realizat un vaccin experimental care ar putea să protejeze supraviețuitorii accidentului vascular cerebral (AVC) de apariția cheagurilor de sânge și a altor AVC care pot urma.

“În studiul nostru, am testat un vaccin experimental pe șoareci și am constatat că acesta a oferit protecție împotriva cheagurilor de sânge pentru mai bine de două luni de la administrare, fără să ducă la creșterea riscului de sângerare sau să cauzeze un răspuns imunitar.

Ultimul aspect este extrem de important, deoarece înseamnă că sistemele imunitare ale șoarecilor nu l-au perceput ca pe un intrus care trebuia atacat, ceea ce ar fi cauzat o reacție adversă la vaccin.

Vaccinul, denumit S100A9, inhibă închegarea sângelui, protejează arterele de formarea altor cheaguri și este la fel de sigur și de eficient ca unul dintre cele mai răspândite medicamente administrate oral, care subțiază sângele și reduce riscul apariției cheagurilor.

Dezvoltarea unui vaccin care să înlocuiască sau să completeze medicamentele administrate zilnic, pe cale orală, poate salva multe vieți și poate ajuta la prevenirea altor accidente vasculare cerebrale și, posibil, infarcturi.

Mulți pacienți nu își iau medicamentele așa cum au fost prescrise, ceea ce îi face mai predispuși la a avea alt accident. Acest vaccin ar putea, într-o bună zi, să rezolve problema, pentru că trebuie administrat mult mai rar”, explică oamenii de știință japonezi.

 

Lasă un comentariu