La Ibănești, Sânmedru a deschis iarna pastorală...

Distribuie pe:

Nastasia, soția lui Florea Vasilichii, fost cioban, a pregătit astăzi (26 octombrie - n.n.) tocană de miel. Doar pentru ei, nu pentru mulțimea de oameni pentru care făcea în trecut, cu ocazia ospățului oilor, dar nu putea să lase să treacă ziua de Sfântul Dumitru fără să o marcheze așa cum a făcut-o o viață.

Ziua asta și strânsul oilor erau cele mai importante zile din an pentru familia ei, iar Sfântul Dumitru venea “cu pregăteală mare, tăiat de oi, ceterași din Hodac, muzică, joc și mâncare. Era frumos. Ce zdrobeală aveam eu în ziua asta!”, își amintește Nastasia.

Dacă Sfântul Gheorghe (23 aprilie) “încuie” iarna și înfrunzește întreaga natură, după șase luni, Sfântul Dumitru (26 octombrie) desfrunzește codrul și usucă plantele. Astfel, anul tradițional pastoral are două momente importante, vara și iarna, ai căror exponenți sunt sfinții creștini Gheorghe (Sângiorzul), deschizătorul anului și al verii pastorale, și Dumitru (Sâmedru), deschizătorul iernii pastorale, care ar purta la brâu cheile anului, cu care primul înfrunzește codrul, și al doilea îl desfrunzește. Este ziua în care se fac socotelile, se rezolvă împrumuturile, se strică stânele și, de aici, și vorba: “la Sângiorz se încaieră câinii, iar la Sânmedru se sfădesc stăpânii”. Respectând tradiția, Sfântul Dumitru a marcat, în Ibănești, alesul oilor și strânsul lor în boteie. La finalul îndeletnicirii, după-amiază, pe mese a fost prezentă și tradiționala tocană.

Sfântul Dumitru marchează finalul unui sezon în care s-a menținut problema lipsei de oameni care să lucreze la stâne și proprietarii de animale se confruntă cu dificultăți în valorificarea produselor (brânză, miei, oi reforme), determinate de prețurile scăzute. “Nu este un punct de sacrificare autorizat în zonă care  să și ofere un preț convenabil”, punctează  Ioan Todoran,  președintele Asociației Crescătorilor de Animale  OVIDIUS  Brădețelu.

“Prețurile sunt derizorii”, subliniază, la rândul său, Zaharie Gliga, secretar în consiliul director al asociației. “Doi lei de reformă, asta vine 100 de lei o oaie...dar, oaie-oaie, de 50 de kilograme. Dar nici așa nu ți-o iau, nici cu prețul ăsta de doi lei”, spune Zaharie Gliga.

“Totuși, din punct de vedere al pășunatului, a fost un sezon foarte bun, în care primăvara a debutat cu secetă, dar apoi, pe parcursul verii, au fost ploi care au ajutat pășunile și oile au avut hrană din belșug”, spune Ioan Todoran.

Lasă un comentariu