“Prietenul la nevoie se cunoaște”, iar... “interesul poartă fesul” Budapesta nu va sprijini niciun atac asupra României

Distribuie pe:

Referindu-se la recentele critici ale Comisiei Europene la adresa Bucureștiului, Peter Szijjarto, Ministrul Ungar al Afacerilor Externe, a spus că România este un partener strategic pentru țara sa și în consecință, Budapesta nu va sprijini niciun atac asupra țării vecine.

“Noi privim România drept un partener strategic și scopul nostru este să construim o relație strategică și o prietenie între cele două state, pentru că este evident că ne confruntăm cu provocări similare. Suntem puși sub presiune de atacuri externe la adresa celor două țări, în ceea ce privește cele două forumuri. (...) Noi nu vom sprijini niciun fel de atacuri asupra României în Parlamentul European. Ne așteptăm la o cooperare strânsă în ceea ce privește energia. Ungaria contează pe oportunitatea de a cumpăra gaz de la România după începerea exploatării câmpului gazifer Neptun și ne bazăm pe o cooperare puternică în ceea ce privește infrastructura de la trecerile de frontieră”, a spus ministrul ungar la Palatul Parlamentului, după ce s-a întâlnit cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Demnitarul maghiar a spus că legile române sunt de competența exclusivă a Parlamentului României și a nimănui altcuiva, cu referire la criticile Comisiei Europene asupra Bucureștiului.

“Este dreptul exclusiv al parlamentarilor români să legifereze în România, așadar nu voi comenta legile din România, pentru că nu este rolul meu să comentez. Întotdeauna respectăm deciziile popoarelor și politicienilor altor țări, deoarece nu este legea maghiară asupra Justiției, ci legea românească a Justiției. Dacă poporul român nu este satisfăcut de modul în care acest Guvern și acest Parlament se comportă, în următoarele alegeri, sunt sigur, vor vota în altă direcție. și la asta ne așteptăm și de la alții, deci modul în care Comisia Europeană tratează aceste chestiuni este foarte nedrept și foarte dezechilibrat”, a spus diplomatul.

El a amintit că au existat multe plângeri în Parlamentul European și în Comisia Europeană cu privire la situația statului de drept din Ungaria, foarte similar cazului României.

Ungaria consideră România ca un partener strategic, fiind a doua piață cea mai importantă de export, a declarat miercuri ministrul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Peter Szijjarto.

“Este clar că în relațiile bilaterale dintre Ungaria și România există probleme care, în continuare, așteaptă soluție, dar credem că aceste probleme vor putea fi soluționate cu șanse reale de reușită dacă, în continuare, până la momentul respectiv îmbunătățim încrederea reciprocă și construim povești de succes. În persoana lui Teodor Meleșcanu am găsit un partener ideal și onest. și cred că demersurile sale personale și atitudinea sa personală fac posibil ca încrederea reciprocă să se îmbunătățească continuu între cele două țări și sinceritatea, onestitatea și atitudinea dânsului ne permite să construim povești de succes în continuare care vor sta la baza soluționării problemelor dificile. Ungaria consideră România ca un partener strategic și din partea mea și nu este un slogan, ci o declarație susținută de cifre”, a spus șeful diplomației ungare la o conferință de presă comună cu ministrul Teodor Meleșcanu.

El a argumentat prin faptul că România este a doua piață cea mai importantă de export pentru Ungaria, subliniind că 5% din exportul ungar vine în România. Anul trecut, exportul către România a fost de 4,6 miliarde de euro, iar anul acesta această cifră a crescut cu 17%, prin urmare, deteriorarea relațiilor bilaterale dintre cele două țări sau deteriorarea economiei românești este contrară intereselor Ungariei. “Interesul nostru este să avem relații bune. Este spre bucuria noastră că mai multe companii mari din Ungaria au obținut o cotă de piață semnificativă în România. Suntem mândri că societatea Mol a devenit a cincisprezecea cea mai mare, suntem mândri că banca OTP este a paisprezecea cea mai puternică bancă pe piața dumneavoastră bancară și suntem mândri că mulți bolnavi români se vindecă cu medicamentele producătorului Richter. Cu toate acestea, sunt mai multe lucruri de făcut care vor dezvolta în continuare relațiile bilaterale”, a arătat Peter Szijjarto.

șeful diplomației ungare și-a exprimat satisfacția că România a început o serie de investiții care vizează, între altele, transportul de gaze naturale, interconectarea celor rețele de electricitate sau infrastructura.

“Ne bucură că, în curând, vom interconecta rețeaua de electricitate dintre cele două țări. Până la finele anului 2019, Ungaria va construi autostrada M4 până la granița cu România. (...). Ne bucurăm că ne vom putea deschide institutul cultural la Cluj. Ne bucurăm cel puțin la fel de mult că am avut discuții constructive despre faptul că prin finanțarea guvernului Ungariei putem iniția un program pentru dezvoltarea societăților comerciale în România, în zonele locuite de maghiari. Eu cred că aceste acorduri vor genera niște povești de succes comune, în baza cărora ne putem îmbunătăți în continuare relațiile bilaterale”, a mai spus Peter Szijjarto (sursa - agerpres.ro).

După cum se știe, de când a venit la putere, în 2010, premierul Orban a avut conflicte succesive cu Comisia Europeană pe diverse teme, printre care se numără reformele în justiție, situația ONG-urilor, libertatea presei și refuzul Ungariei de a prelua refugiați prin cote obligatorii stabilite la Bruxelles. În pofida protestelor venite dinspre instituțiile europene, premierul Orban nu a făcut concesii la aceste capitole.

Lasă un comentariu